- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ingen Salemmarsch i år

Det blir ingen demonstration, även kallad Salemmarschen, arrangerad av "Stoppa svenskfientligheten" i år. Majoriteten av de som var med i arrangörsgruppen förra året har sedan dess fått flera andra politiska åtaganden och har helt enkelt inte tid att arrangera den.


Salemmarschen

Salemmarschen är en årlig demonstration i Salem i Sverige, som sedan år 2000 anordnas i anslutning till årsdagen av mordet på Daniel Wretström den 9 december 2000.

Den har blivit allt mindre välbesökt de senaste åren.

Deltagare i marschen - år för år

2001-2003: 2 000 personer
2004: 1 500
2005: 1 200
2006: 1 000
2007: 900
2008: 700
2009: 500
2010: 700

Den arrangörsgrupp som förra året arrangerade "Stoppa svenskfientligheten" i Stockholm den 10 december kommer inte att arrangera en demonstration i år. 

Salem, som tidigare inte var känt för någonting speciellt, blev år 2000 uppmärksammat då en 17-årig skinnskalle blev knivskuren så illa att han dog. Sedan dess har kommunen besökts av nazistmanifestationer, någonting som fruktats av kommunens invånare då det ofta inneburit hatiska tal, polishelikoprtar och brevlådor som sparkats ned.

Förra året flyttade Salemmarschen till Stockholms innerstad och i år blir det alltså ingen demonstration alls. På gruppens hemsida står det att "majoriteten av de som var med i arrangörsgruppen har fått andra politiska åtaganden och har inte möjlighet att planera demonstrationen".

– Man hade nog hoppats på en nytändning för marschen genom att flytta den till centrala Stockholm förra året men den verkar ha uteblivit, säger David Lagerlöf på Expo, till Nyheter24, och fortsätter:

– Men ofta kommer man på något nytt sätt förr eller senare som kan ersätta.

Kjell Lindgren, presstalesman hos polisen, verifierar att man ännu inte fått in en ansökan om demonstration för att stoppa svenskfientligheten, i år.

– Men det kan man i och för sig ansöka om samma dag, poängterar han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.