Kattköpare kan bli lurade
1 av 2
Se till att katten har en ordentlig stamtavla. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Norsk skogskatt
2 av 2
På Blocket läggs många annonser om norska skogkatter ut. Men många är inte norska skogkatter. Fråga alltid efter stamtavla vid köp samt se till att katten inte har sex eller fler tår. - Foto: Faxemil/Blocket

Så lurar kattförsäljarna dig

Ska du köpa en norsk skogkatt? Se till att den har fem tår och en stamtavla. Annars kan det vara så att försäljaren försöker lura dig.


Att tänka på vid köp

– Det värsta jag har sett var en katt med tolv tår på ena framtassen och tio på den andra, säger Maja Karlsson, till Dalarnas Tidning.

För många tår kan leda till att katten får stora problem med att gå. Katter som lider av denna missbildning kallas ofta för skeppskatt. Dock är det ingen egen ras.

Maja Karlsson säger att den som ska köpa en riktig norsk skogkatt ska tänka på tre saker först och främst:

– Att katten har stamtavla
– Att katten har fem tår
– Att det står skogkatt och inte skogskatt i annonsen.

DALARNA. Den norska skogkatten är en av de mest älskade kattraserna i Sverige och det är många som vill ha en i sitt hem. Men det är också den ras vars namn missbrukas flitigast av försäljare på internet som vill tjäna en hacka, rapporterar Dalarnas Tidning.

Till Nyheter24 tipsar Maja Karlsson, ordförande i länsklubben Dalälvskatten, om hur annonserna brukar se ut och vad du ska undvika.

– Det finns flera olika varianter av annonser, men de flesta skriver skogskatter med s. Det heter skogkatter, alltså utan s. Sen står det aldrig något om stamtavlor heller på de annonserna. De marknadsförs som skogkatter fast de inte är det, säger Maja Karlsson till Nyheter24.

Hon tror inte heller att de som lägger ut dessa annonser gör det medvetet för att lura folk på pengar.


Nej, jag tror inte det eller jag vill tro att de inte gör det, men jag
vet inte. Jag hoppas inte det. Oftast handlar det om okunskap. Många
tror att de ska ha sex tår eller fler och tror sig därmed ha en äkta
norsk skogkatt, fast så är ju inte fallet.

På olika annonser går det till exempel att läsa "unik norsk skogskatt med sex tår till försäljning". Men redan här bör köparna vara uppmärksamma menar Maja Karlsson, som säger att det inte handlar om något annat än en missbildning.

Besvikna kattägare

I bland blir hon uppringd av nyblivna kattägare som vill ställa ut sina katter. Men utan stamtavla är katten bara en vanlig huskatt, och har den fler än fem tår blir den diskvalificerad. Maja Karlsson anser även att det är ingenting annat än falsk marknadsföring, för att få mer betalt för missbildade kattungar, och samma sak är det när det gäller ryska bergskatter och skeppskatter med sex tår, rapporterar Dalarnas Tidning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!