Smör har blivit ett hett ämne.
1 av 3
Smör har blivit ett hett ämne. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Skolinspektionen valde att inte pröva ärendet.
2 av 3
Skolinspektionen valde att inte pröva ärendet. - Foto: Faxemil/Skolinspektonen
Svenska Dagbladets politiska ledarskribent PJ Anders Linder kallade incidenten på Twitter för "dårarnas paradis".
3 av 3
Svenska Dagbladets politiska ledarskribent PJ Anders Linder kallade incidenten på Twitter för "dårarnas paradis". - Foto: Lars Pehrsson/SVD/SCANPIX

Häftiga reaktioner efter smörstopp

Tidigare i veckan skrev Nyheter24 om en mamma som blev stoppad av en förskola för att ha smugglat med sin dotter ett smörpaket. Reaktionerna blev allt annat än lugna. Till Nyheter24 berättar nu mamman om incidenten.


Reaktionerna mot margarin starka

Efter Nyheter24:s tidigare artikel om Malin Rehnstedt som blev stoppad i skolan för att ha tagit med smör har reaktionerna varit enorma. På kommentarerna till artikeln rasar många läsare mot margarin som många påpekar är en kemisk produkt som innehåller mycket kemikalier som är skadliga för de små skolbarnen.

En kommentar med signaturen Birgitta skriver: "Fy vad illa av kommunen! Margarin är kemisk smörja och har inget att göra i ett kök. Eventuellt skulle det kunna fungera som smörjmedel."

En annan kommentar med signaturen Lasse skriver: "Margarin, som innehåller samma bas som husmålarfärg. Där de måste lägga till alla möjliga sorters E nummer bara för att få skiten att se ut som smör och smaka som smör. Hur tänker de? eller rättare sagt börja tänka..."

Signaturen dafuq skriver: "Inte konstigt barn har allvarliga problem när dom får konstgjord mat i sig. Bra jobbat livsmedelsverket."

En läsare med signaturen Lars-Åke Jönsson kommenterade: "Jag uppmanar ALLA föräldrar att ta med smör till skolan åt sina barn i fortsättningen..."

VAGGERYD. Nyheter24 har tidigare skrivit om Malin Rehnstedt, mamman i Vaggeryds kommun som blev stoppad när hon skickade med ett paket smör med dottern till förskolan. Anledningen var att man använder margarin på förskolan.

Händelsen skapade snabbt en folkstorm och många blev upprörda över att kvinnan fick ett nej till smöret. En som reagerade starkt på smörhistorien var PJ Anders Linder, politisk ledarskribent på Svenska Dagbladet.

På Twitter skrev han att det var "ännu en dag i dårarnas paradis" och hänvisade till att Malin Rehnstedt fått ett nej.

Nyheter24 ringde upp honom för att fråga vad han menar med "dårarnas paradis".

– Jo det här med att hela grejen bara är konstig. Skolorna är så militanta och fanatiska i dag. Jag tycker att de har gått över en gräns helt enkelt, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tycker att det hela är tragikomisk. Det är så märkligt med alla dessa dietfrågor.

"Har fått stöd av vänner och familj"

Han tycker att det blir ett problem om en enskild individ stoppas för något som det här.

– Det står i skollagen att maten som serveras ska vara näringsrik. Jag tycker därför det är ett stort ingrepp av skolan att stoppa någon som väljer att ta med ett paket smör till skolan. Så ja, jag skulle väl nog kunna säga att detta går ända upp till politikernas ansvar.

Nyheter24 har även pratat med mamman Malin Rehnstedt själv för att höra hur reaktionerna har varit för henne och i hennes närhet.

– Jag har fått mycket stöd av mina vänner. Det är många som håller med mig om att margarin är fel och anser att jag gjorde rätt, säger Malin Rehnstedt till Nyheter24.

Även Malin Rehnstedt tycker precis som PJ Anders Linder att politikerna bör ingripa.

– Margarin bör definitvt förbjudas av politikerna. Det är en kemisk och onaturlig produkt som är ohälsosam. Skolorna bör tillhandahålla smör. I värsta fall kan jag tänka mig att skolorna erbjuder ett val av smör och margarin, eftersom många fortfarande har positiva åsikter om margarin, men helst vill jag bara ha smör i skolorna.

Malin Rehnstedt understryker för Nyheter24 hur viktigt det här är för henne. Hon har fått låta sina egna intressen stå åt sidan för hennes barns hälsa. Samtidigt tycker hon det varit kul att fallet har uppmärksammats och skapar debatt som sträcker sig över hela landets skolor.

"En principiell fråga"

Malin Rehnstedt gick vidare till Skolinspektionen med smörfrågan, men de valde att inte pröva ärendet, skriver Jnytt. I beslutet står det:

"Det finns enligt skollagen inte några krav på skolmåltider i förskolan. Det finns inte heller några bestämmelser som reglerar föräldrars inflytande över skolmåltiden i förskolan eller föräldrars möjlighet att förvara egna livsmedel i förskolans lokaler."

Stefan Hagström, barn- och utbildningsnämndens chef i Vaggeryds kommun tar det hela med ro.

– Först handlar det om en hygienisk fråga. Vad som kan tas in i ett skolkök, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen är det även en principiell fråga. Hur mycket ska man kunna skicka med sina barn? Någon kanske vill ha ett annat typ av smör och någon en annan typ av knäckebröd. Det går inte.

Hagström säger även att förutom den här enskilda kvinnan så har han inte hört något om att någon annan ska ha haft några speciella matönskemål.

– Det är upp till varje kommun att bestämma vilken mat som ska serveras. Vi har bestämt oss för att gå på livsmedelsverkets rekommendationer, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!