Flickan fick inte vara stjärngosse, nu hävdar rektorn att allt är löst.
1 av 2
Flickan fick inte vara stjärngosse, nu hävdar rektorn att allt är löst. - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX
I helgen blev det stor uppmärksamhet kring en nyhet om att en pojke inte fick vara pepparkaksgubbe. Det stämde dock inte.
2 av 2
I helgen blev det stor uppmärksamhet kring en nyhet om att en pojke inte fick vara pepparkaksgubbe. Det stämde dock inte. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Skola lät inte flicka vara stjärngosse

En tjej i trean fick inte vara stjärngosse i ett luciatåg på en Stockholmsskola. Men när Nyheter24 når rektorn hävdar han att allt är löst och vill inte säga något.


"Pepparkaksgate"

Under helgen skrev Nerikes Allehanda att en pojke förbjudits vara pepparkaksgubbe eftersom folk kan ta illa upp. Senare visade det sig dock att eleverna och lärarna kommit överens om att inte ha pepparkaksgubbar alls.

STOCKHOLM. – Det är ett traditionellt Luciatåg vi har på skolan i årskurs 3. Det innebär alltså att alla tärnor är tjejer och killarna är stjärngossar. 

Det svaret fick en mamma från en lärare när hon hörde av sig och frågade varför hennes dotter Lisa, 9, inte fick vara stjärngosse.

Enligt sajten Ajour.se säger Enskedefältets skolas rektor Svante Lööf att de vill ha "ett traditionsenligt och vackert luciatåg". Men när Nyheter24 når honom säger han att han inte gett några citat till Ajour och att han inte vill säga något mer utom detta:

– Det är löst nu, säger han till Nyheter24.

Flickans mamma har i ett nytt mejl skrivit argt till skolan:

"Vänligen förklara för mig hur ett luciatåg blir fult av att en flicka har strut på huvudet? Och hur vet du att eleverna skulle skämmas för att en stjärngosse är tjej? Så gott som hela samhället utanför er trångsynta skolvärld tycker att det är ren skandal att begränsa min dotters sätt att uttrycka sig så som ni nu gör."

Enligt Ajour har flickan övertalats att vara tomte i stället.

På Twitter frågar sig vissa varför reaktionerna den här gången inte är lika starka som efter nyheten om att en pojke inte fick vara pepparkaksgubbe (något som senare visade sig inte stämma):

Andra har berättat att de varit med om exakt samma sak:

Lisa heter egentligen något annat.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Larm om explosion i Åkersberga

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

1 timme sedan
Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.