Malin Ericssons operation gick fel. Nu ska sjukhuset ändra sina rutiner.
Malin Ericssons operation gick fel. Nu ska sjukhuset ändra sina rutiner. - Foto: Privat / Scanpix

Brännskadades vid bröstoperationen - nu ändras rutinerna

Malin Ericsson opererade sina bröst - men något gick fel och hennes liv förstördes. Nu ska sjukhuset se över sina rutiner: "Det borde de redan gjort", säger hon till Nyheter24.


Utredningen

Malin brändes för att rengöringsspriten inte torkat tillräckligt.

Innan implantaten sattes in uppstod en liten blödning som personalen skulle stoppa genom att bränna vävnaden. Men då började delar av huden och operationsduken att brinna.

Sjukhuset har nu slutat använda det aktuella desinfektionsmedlet, klorhexidinsprit.

ÖREBRO. De var i september förra året som Malin Ericsson, 20, skulle göra en medicinsk bröstoperation på universitetssjukhuset. Men något gick fel och hon fick brännskador över brösten, vid magen och på ryggen.

– Jag kan inte arbeta och kan inte ha på mig vad som helst, berättar Malin för Nyheter24

Hon har även varit tvungen att ta starka mediciner.

Operationen Lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen strax innan jul och sjukhuset har nu gjort en händelseanalys av ingreppet, skriver Nerikes Allehanda.

"Redan för sent"

Sjukhuset ska ta fram mer noggranna rutiner för hur de arbetar. Men Malin tycker att de borde ha gjort det för länge sedan.

– Det är redan för sent. Egentligen borde de ju gå igenom sina rutiner en gång om året och se till så att allt står rätt till, säger hon.

Problemen från skadorna är fortfarande stora. Hon spenderar mycket tid hemma och är tvungen att åka till sjukhuset ett par gånger i veckan.

"Gråter ofta"

Sjukhusets ändringar ska nu se till att ingen annan råkar ut för samma sak.

– De ska ta fram bättre och tydligare rutiner för att det här inte ska hända igen, säger Henrik Eliasson, tillförordnad anmälningsläkare på USÖ, till Nerikes Allehanda.

– Det är en väldigt liten risk att det återupprepas, nu vet alla här att det här har hänt och alla går på tårna och är mer försiktiga.

Malin väntar just nu på besked om när hon ska genomgå nästa operation. Hon behöver nämligen göra ytterligare en transplantation. Och medan hon väntar försöker hon hålla humöret uppe, men det är svårt.

– Det går upp och ned hela tiden. Jag gråter ofta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

1 timme sedan
Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.