Enligt uppgifter hamnade de avlivade gnuerna på grillgallret.
1 av 4
Enligt uppgifter hamnade de avlivade gnuerna på grillgallret. - Foto: Scanpix Obs Montage!
Under hösten har skandalerna avlöst varandra. Här ruttnar djurparkens maskot bort på Parken Zoo.
2 av 4
Under hösten har skandalerna avlöst varandra. Här ruttnar djurparkens maskot bort på Parken Zoo. - Foto: Kalla fakta
"Randiga nykomlingar i Parken Zoo" hette det då. Nu visar det sig att flera av de utrotningshotade bongoantilioperna avlivats.
3 av 4
"Randiga nykomlingar i Parken Zoo" hette det då. Nu visar det sig att flera av de utrotningshotade bongoantilioperna avlivats. - Foto: Parkens Zoo /pressbilder
"En av världens mest utrotningshotade krokodilarter" skrev Parkens Zoo på sin hemsida om kubakrokodilen - som de sedan avlivade.
4 av 4
"En av världens mest utrotningshotade krokodilarter" skrev Parkens Zoo på sin hemsida om kubakrokodilen - som de sedan avlivade. - Foto: Parkens Zoo /pressbilder

Parken Zoos gnuer hamnade på kvartersfestens grillgaller

Djurparkschefen ljög och fick avgå. 2012 var ett jobbigt år för Parkens Zoo. 2013 kunde inte ha börjat sämre när det nu avslöjas att guner som avlivats avnjöts på en kvartersfest.


Skandalerna

I oktober visade Kalla fakta i TV4 hur djur har avlivats och förvarats nedfrysta i förråd på Parken Zoo. 

Djurparkschefen Helena Olsson ljög om djurens öden i programmet och sa att djur som hade avlivats hade flyttats till andra djurparker.

Senare fick Helena Olsson avgå.

ESKILSTUNA. Skandalerna på Parkens Zoo fortsätter. Den här gången kan källor till Eskilstuna-Kuriren avslöja att parkens guner som avlivades 2009 hamnade på grillgallret vid en kvartersfest året därpå.

– Det gjordes ingen hemlighet av att köttet kom ifrån Parken Zoo, säger en person som varit med på en grillfest där det serverades kött från parkens djur.

Men när tidningen pratar med en av parkens anställda blir svaret dubbelt.

– Jag vet ingenting. Jag får inte säga någonting, säger en anställd till Eskilstuna-Kuriren.

Nuvarande vd:n Torbjörn Bergvall förnekar dock uppgifterna om en grillfest med kött från Parkens Zoo. Han menar att de senaste uppgifterna måste komma från någon som av illvilja vill skapa negativ publicitet kring Parken Zoo. 

– Den 12 november 2009 avlivades en äldre hona och en äldre hane. Honan hade ålderskrämpor och hanen var aggressiv. Den 5 oktober 2010 avlivades två honor. De gick inte längre att hålla tillsammans med bongoantiloperna (bevarandeprojekt) på grund av bråk/skador, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Se Kalla Faktas granskning av Parkens Zoo här:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!