Nyheter24

fre 18 april 2014

TIPSA OSS!
Hemma Hos Svenska Frimurare Orden
16 bilder
 
 • Svenska Frimurare Orden, Dan Brown, Eyes Wide Shut, Frimurare, Hemligheter, Förening, Brödraskap

  Nyheter24 är hemma hos frimurarna.

 • Eyes Wide Shut, Frimurare, Hemligheter, Brödraskap, Förening, Svenska Frimurare Orden, Dan Brown
 • Hemligheter, Förening, Frimurare, Brödraskap, Dan Brown, Eyes Wide Shut, Svenska Frimurare Orden

  Välkommen till det Bååtska palatset.

 • Svenska Frimurare Orden, Dan Brown, Hemligheter, Förening, Frimurare, Brödraskap, Eyes Wide Shut

  Och Svenska Frimurare Orden.

 • Hemligheter, Dan Brown, Frimurare, Brödraskap, Svenska Frimurare Orden, Förening, Eyes Wide Shut

  Här hänger gamla tavlor på viktiga personer från förr.

 • Svenska Frimurare Orden, Eyes Wide Shut, Brödraskap, Förening, Frimurare, Hemligheter, Dan Brown

  Sammetstapeter.

 • Svenska Frimurare Orden, Frimurare, Dan Brown, Hemligheter, Förening, Eyes Wide Shut, Brödraskap

  Här kan man slappna av.

 • Brödraskap, Svenska Frimurare Orden, Förening, Frimurare, Eyes Wide Shut, Hemligheter, Dan Brown

  En hint om vilka som äger denna byggnad för uppmärksammade förbipasserande. Dessa rutor är nämligen en av många frimurar-symboler.

 • Svenska Frimurare Orden, Brödraskap, Hemligheter, Frimurare, Eyes Wide Shut, Dan Brown, Förening

  Rosa siden och stora speglar. Detta rum har tillhört många olika personer genom tiderna.

 • Förening, Svenska Frimurare Orden, Eyes Wide Shut, Brödraskap, Dan Brown, Frimurare, Hemligheter

  En hiss som egentligen är en skorsten, byggdes för Gustav den femte som var lång, och hans höga hatt.

 • Hemligheter, Frimurare, Brödraskap, Eyes Wide Shut, Förening, Dan Brown, Svenska Frimurare Orden

  Nuvarande kungen finns också med på ett hörn.

 • Svenska Frimurare Orden, Dan Brown, Frimurare, Förening, Eyes Wide Shut, Hemligheter, Brödraskap

  Det allseende ögat, bakom en glasruta nere i entrén.

 • Frimurare, Förening, Eyes Wide Shut, Dan Brown, Svenska Frimurare Orden, Brödraskap, Hemligheter

  Det allseende ögat, på en vägg.

 • Frimurare, Dan Brown, Förening, Eyes Wide Shut, Hemligheter, Svenska Frimurare Orden, Brödraskap

  En av salarna.

 • Frimurare, Eyes Wide Shut, Hemligheter, Förening, Dan Brown, Svenska Frimurare Orden, Brödraskap

  Lars Lindquist - en broder.

 • Eyes Wide Shut, Hemligheter, Frimurare, Brödraskap, Svenska Frimurare Orden, Förening, Dan Brown

  Ingvar Fröberg - en broder.

Bakom stängda dörrar hos frimurarna

Knarriga trägolv, ensliga trapphus, hemliga handslag och smala korridorer. Nyheter24:s Gabriella Lahti hälsar på hemma hos Svenska Frimurare Ordens högkvarter i Stockholm.

Det ekar i den gamla entrén där vi står i det Bååtska palatset i Stockholm. Ett stort hus från 1600-talet som består av en huvudbyggnad och två flyglar. Huset har blivit ombyggt flera gånger och både den ena och den andra har vandrat omkring på det knarrande trägolv många rum har. Men sedan 1877 har ordensledningen haft sitt säte här.

– Eftersom detta är ett Hemma hos-reportage vill jag berätta om huset och dess historia samt verksamheten vi bedriver här, säger marknadsekonomen Ingvar Fröberg - frimurare - till Nyheter24.

Tillsammans med Lars Lindquist - också frimurare och ordens informationschef - ska vi gå igenom några av de olika salar som utgör högkvarteret för Svenska Frimurare Orden i Stockholm. Vi ska kolla in riddarsalen där cermenorier äger rum, bankettsalen där man äter brödramåltid, pelarsalen, där man dricker kaffe efter ceremonierna, genom korridorer, under takkronor och över stentrappor. Varje rum har sin egen historia och framförallt - sin egen doft.

– Lägg märke till trappstegen, de är bara 11 centimeter höga. Det skulle passa kvinnornas klänningar på 1600-talet med alla dess krinoliner och krås, säger Lars Lindquist, när vi går uppför trappan som leder till en del av det enorma huset.

Svenska Frimurare Orden är i dag en sammanslutning där män från alla delar av samhället med olika yrken och ålder träffas för att "arbeta med sin personliga utveckling" och för att umgås - män emellan. 

Kungen vill inte vara aktiv

Orden har ungefär 15 000 medlemmar i Sverige och kungen är ordens höge beskyddare. 

Det betyder dock inte att kungen är en "broder", eftersom han tackat nej till att vara aktiv inom brödraskapet. Varför då? frågar jag.

– Han tackade nej till att leda verksamheten på det sättet. Men vi har en stormästare som heter Anders Strömberg. Han är fysiskt närvarande och utvecklar orden administrativt. Han sitter här uppe och arbetar flera dar i veckan, säger Lars Lindquist.

Frimurareordern äger mer eller mindre hela kvarteret som avgränsas av Blasieholmsgatan, Nybrokajen, Teatergatan och Stallgatan. Välkända Strand Hotel är en frimurareägd byggnad. 

Svenska Frimurare Orden är, liksom varje lands frimurarorganisation, en självständig nationell organisation. Varje land ansvarar själv över sina organisationer och därför finns även stora olikheter länder emellan. Trots detta finns en liten amerikansk dollarsedel i ett av glasskåpen nere i entrén. 

Om du tittar på en dollarsedel ser du att den har ett speciellt tryck på en av sidorna - "det allseende ögat" - ett öga som omges av solstrålar innesluten i en triangel. Det allseende ögat kan tolkas som en symbol för Guds öga som vakar över mänskligheten. Det allseende ögat förekommer även bland symboliken för frimurarorden. Symboler överhuvudtaget är väldigt viktiga för frimurare. Speciellt när det gäller ceremonierna. 

Och nu kommer vi till det som egentligen lett till att jag står här idag, i ett palats med två bröder som inte är mina. Det var nämligen när jag fick höra om de hemliga ceremonierna jag blev nyfiken på frumurarna från första början.

"Vi pratar inte om ceremonierna"

För att bli en broder krävs först och främst att två "faddrar", personer redan involverade inom frimurarna, går i godo för dig. När de väl gjort det får du hem ett brev och blir kallad till ett möte där du får svara på varför du vill bli en frimurare. Du blir sedan kallad till en ceremoni.

Filmer och böcker har väckt omvärdens nyfikenhet gällande just ceremonierna. Den värdskända författaren Dan Browns bok "Da Vinci-koden", Stanley Kubricks filmatisering "Eyes wide shut" och filmen "National Treasure" med Nicholas Cage i huvudrollen är bara några av de verk som på ett eller annat sätt tar upp det som pågår bakom stängda dörrar hos frimurarna.

– Anledningen att vi inte berättar om ceremonierna är att vi inte vill förstöra den upplevelse som ett inträde faktiskt innebär. Om jag hade vetat precis vad som händer i det vi kallar "överraskningsmomentet", så hade jag inte reagerat på samma sätt som jag gjorde. berättar Ingvar Fröberg

Det han kände under den första ceremonin var en "aha-upplevelse" som väckte hans nyfikenhet ännu mer.

– Jag fick träffa en person som jag sannolikt inte annars fått stifta närmare bekantskap med, nämligen mig själv, säger Ingvar Fröberg.

Det var tack vare sin farfar han fick nys om brödraskapet.

– Jag kommer ihåg att han hade den här guldringen på sitt finger - som ju är ett kännetecken för frimurarna när man kommit lite högre upp i graderna. Som liten frågade jag honom om den där ringen och en dag när jag blivit äldre ville jag veta mer. År 1987 blev jag medlem och har varit en broder sedan dess.

För Lars Lindquists del var det musiken som ledde honom till frimurarna. Han var ung och sjöng i en kyrkokör.

– Några av killarna i kören berättade för mig att de även sjöng i frimurarorden som hade en manskör. Jag visste vad frimurarna var eftersom jag hade läst att Mozart varit med, men hade ingen aning om att det faktiskt fortfarande existerade. Jag anmälde mitt intresse och över ett år senare damp ett brev ner med en kallelse.

Han berättar hur han kom till det här huset för första gången år 1972 och såg svartklädda herrar med slips mingla nere i entrén. Främst tyckte han det skulle bli kul att få sjunga i en manskör men han var även nyfiken på den ceremoni som väntade honom.

– Efter ceremonin var jag alldeles skakig. Tänk, detta hade även Mozart gått igenom, säger Lars Lindquist. 

Redan veckan därpå var han med och sjöng i kören.

Det hemliga handslaget

Alla bröder inom frimureriet får lära sig ett speciellt handslag, som också är hemligt. I Tyskland och under andra världskriget var frimureriet förbjudet, dock hölls fotfarande loger i arbetslägrena. 

– Hur ska man känna igen en annan frimurare om man inte får prata högt om det? frågar Ingvar Fröberg.

Genom ett hemligt handslag såklart.

Brukar ni två skaka hand med det hemliga handslaget?

– Det händer, svarar Lars Lindquist och fortsätter:

– Det är en liten lekfull tradition och det finns flera sägner som berättar vidare hur handslagen och de hemliga tecknen uppkommit från första början. 

Frimurare tills döden skiljer oss åt

Frimureriet fokuserar mycket på att donera pengar. Dels finns det små insamlingar vid varje sammankomst där varje broder kan lägga pengar i en bössa.

Pengar skänks sedan till personer som har det svårt eller en viss verksamhet, exempelvis ridläger för handikappade eller ensamstående mammor som behöver kläder till sina barn.

Det finns även två stiftelser som delar ut drygt 10 miljoner kronor vardera om året - främst till medicinsk forskning. 

Varken Lars Lindquist eller Ingvar Fröberg har några tankar på att gå ur orden. Just nu är åldersgränsen för att bli medlem 24 men den kommer sänkas till 21.

– Det är kul att se att många unga söker sig till frimurarna, säger Ingvar Fröberg. 

Men en sak ska man ha klart för sig, det som ofta sker i filmerna eller böckernas värld och förknippas med frimurarna är ofta en förvrängd version av verkligheten.

– När man ser sådana där filmer så tänker man ibland 'så fel det kan bli'. Det går såklart att plocka information från olika föreningar runt om i världen och till slut få till en riktigt bra story, men det har sällan någonting med verkligheten att göra.

Frimurare, Svenska Frimurare Orden, Dan Brown, Eyes Wide Shut, Hemligheter, Förening, Brödraskap


KOMMENTARER

1 bild
 
 • Sergej Lavrov, Ryssland, John Kerry, USA, Ukraina

  USA:s utrikesminister John Kerry med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

0

USA och Ryssland överens – så ska våldet stoppas i Ukraina

USA och Ryssland ska på torsdagen ha kommit överens om en fredlig lösning på krisen i Ukraina. Bland annat ska beväpnade grupper avväpnas och ockuperade byggnader lämnas tillbaka.

2 bilder
 
 • Sexköp, Falun Våldtäkt mot barn, Hovrätten, Kondylom, Frias

  Mannen dömdes först men frias nu.

 • Frias, Hovrätten, Falun Våldtäkt mot barn, Sexköp, Kondylom

  Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla.

34

Dömdes för våldtäkt av tolvårig pojke – frias av hovrätten

I tingsrätten dömdes mannen för att brutalt ha våldtagit en tolvårig pojke och smittat denne med kondylom. Nu frias han dock av hovrätten – trots att de anser att pojkens berättelse är "trovärdig".

5 bilder
 
 • Valparáiso, Video, Brand, Chile, Drönare

  Nej, det är inte hämtat från någon katastroffilm. Det är en verklig katastrof.

 • Drönare, Brand, Video, Chile, Valparáiso

  Så här såg det ut när Valparáiso brann i veckan.

 • Valparáiso, Drönare, Chile, Brand, Video

  Nu försöker invånarna rädda det som räddas kan.

 • Valparáiso, Brand, Video, Drönare, Chile

  11 000 personer har blivit hemlösa.

 • Valparáiso, Brand, Video, Drönare, Chile

  Skogsbranden har hittills tagit 15 liv.

5

Drönarvideon visar den verkliga förödelsen i Valparaíso

Det är jättebranden som dödade minst 15 personer och lämnat 11 000 utan hem. Här visas skadorna upp från en annan synvinkel. Den ovanifrån.


3 bilder
 
 • Örebro, Judar, Hitlerhälsning, Behrn Arena, Supporter, Hets mot folkgrupp, AIK, Berusad

  Supportern döms till hets mot folkgrupp. Mannen på bilden har inget med händelsen att göra.

 • AIK, Behrn Arena, Berusad, Örebro, Hitlerhälsning, Judar, Supporter, Hets mot folkgrupp

  Händelsen skedde på Behrn Arena i Örebro år 2012.

 • Hets mot folkgrupp, Berusad, AIK, Örebro, Judar, Behrn Arena, Supporter, Hitlerhälsning

  Matchen slutade 2–2.

7

Supporter dömd för hets mot folkgrupp – gjorde Hitlerhälsning och skrek "döda judar"


4 bilder
 
 • lavin, off pist, Youtube, Norge

  Norska off pist-åkaren Eric Hjorleifson på väg ner innan lavinen slår till.

 • lavin, Youtube, Norge, off pist

  Men sen händer det snabbt.

 • Norge, Youtube, off pist, lavin

  Hjorleifsons hand är det enda som går att tyda i snökaoset.

 • off pist, lavin, Norge, Youtube

  Som tur är kommer Hjorleifson ut ur lavinen relativt oskadad.

2

Här försvinner offpist-åkaren in i lavinen

Det är påsk snart och många passar på att åka till fjällen. Men var försiktig så att du inte hamnar i samma sits som den här kanadensaren.

5 bilder
 
 • Baseboll, Cooper Manning, Medmänsklighet, sammanbrott, Brendan

  Sjuårige Cooper Manning bryter nästan ihop när han inte får bollen.

 • Medmänsklighet, sammanbrott, Cooper Manning, Baseboll, Brendan

  Det börjar med stor besvikelse när spelaren kastar en för lös boll som inte når fram till honom.

 • Baseboll, Brendan, sammanbrott, Medmänsklighet, Cooper Manning

  Trots att han skriker åt vakten att ge honom bollen ges den bort till en annan åskådare.

 • Baseboll, Cooper Manning, Brendan, sammanbrott, Medmänsklighet

  Brendan visar medmänsklighet och kastar tillbaka bollen.

 • Cooper Manning, Baseboll, Brendan, Medmänsklighet, sammanbrott

  Slutet gott, allting gott.

0

Här kommer alla känslorna på en och samma gång

När vakten gav en baseboll till en annan åskådare höll Cooper Manning på att få ett rejält sammanbrott. Ett annat barns medmänsklighet skulle dock ställa allt till rätta igen.

4 bilder
 
 • Stockholmsderbyt, Pyroteknik, Djurgarden, Bengaler, PAOK Thessaloniki, AIK, Grekland, Olympiakos

  Det här är en bengalbränning.

 • Bengaler, Pyroteknik, Stockholmsderbyt, Olympiakos, Djurgarden, PAOK Thessaloniki, AIK, Grekland

  Det började ta fart innan matchen.

 • Pyroteknik, Olympiakos, Grekland, AIK, Stockholmsderbyt, PAOK Thessaloniki, Bengaler, Djurgarden

  Sedan brann det rejält.

 • PAOK Thessaloniki, Stockholmsderbyt, AIK, Olympiakos, Grekland, Pyroteknik, Bengaler, Djurgarden

  Inget som brydde varke spelarna i PAOK Thessaloniki och Olympiakos eller domarna.

17

Stockholmsderbyt kan slänga sig i väggen – det här är en pyroshow