1 av 4
Den här SS-varianten av Byggnadsloggan letade sig in i Rapports sändning.
2 av 4
Den här SS-varianten av Byggnadsloggan letade sig in i Rapports sändning. - Foto: FAKSIMIL FRÅN SVT
Den riktiga loggan till höger, den manipulerade till vänster.
3 av 4
Den riktiga loggan till höger, den manipulerade till vänster.
Så här såg det ut i Uppdrag Granskning i augusti.
4 av 4
Så här såg det ut i Uppdrag Granskning i augusti.

SVT visade nazistmärke på Byggnadslogga – igen

I augusti visades ett nazistmärke upp i SVT:s Uppdrag Granskning. Då beklagade SVT och tog omedelbart bort loggan. På torsdagskvällen var nazistmärket tillbaka – i en Rapportsändning.
– Det är ju förstås beklagligt, säger Jan Lindström, redaktör på SVT.


Loggan gjordes om

Nyheter24 har tidigare pratat med personen som en gång i tiden skapade SS-varianten av Byggnadsloggan.

– Jag tyckte att Byggnads logo på nått sätt påminde om denna bilden och att det var passande med tanke på deras agerande mot letterna. Några år tidigare hade Göran Persson pratat om "bidragsturister" som skulle komma från Baltikum och Östeuropa så jag tyckte helt klart att det fanns en främlingsfientlighet inom sossarna och LO.

Läs mer här.

SVT fick hård kritik efter att ha visat upp en felaktig, nazistisk Byggnadslogga i Uppdrag Granskning i augusti förra året

Kanalen förväxlade den riktiga loggan med en variant med ett SS-tecken på. SS, som står för Schutzstaffeln, var Hitlers paramilitära elitkamporganisation under Nazityskland. 

Men trots att kanalen gick ut starkt och beklagade händelsen var nazistmärket tillbaka i torsdagens Rapport-sändning. I ett inslag om storstrejk inom byggbranschen dök den falska loggan upp igen.

– Det är ju förstås beklagligt. Vi tar givetvis bort bilden direkt och spärrar den så att vi inte kan återanvända den igen, säger Jan Lindström, redaktör på SVT, till Nyheter24.

Hur kommer det sig att bilden kan slinka igenom ännu en gång?

– Vi använder olika bildbyråer för att hitta de här bilderna och ibland kan fel bilder smyga med av misstag. Det kan vara svårt att få bort dem, säger Lindström.

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!