De här bilderna la flickan ut på Instagram de senaste veckorna.
1 av 2
De här bilderna la flickan ut på Instagram de senaste veckorna.
2 av 2

13-åring tog sitt liv efter utbredd nätmobbning

En 13-årig flicka ställde sig framför tåget i Kumla. Nu börjar fler och fler detaljer visa att hon länge haft problem med mobbare och hatkommentarer. En 15-åring misstänks för sexuellt ofredande, olaga hot eller olaga tvång.


Näthatsdebatten spelar in

Den senaste tidens uppmärksamhet kring exempelvis uthängningar på Instagram och näthat har fått polisen att ta tag i fallet snabbare och med ökad kraft.

– Den här frågan är extra uppmärksammad just nu i och med att det har varit debatt under lång tid, och extra mycket de senaste veckorna, om hot  på internet, säger presstalesmannen Mats Nylén till SVT.

KUMLA. Det är ett samhälle i chock sedan en 13-årig flicka tagit sitt liv. På fredagen ställde hon sig framför tåget, platsen fylls nu av blombuketter och ljus. Flickan hade nätmobbats en längre tid. I ett videoinlägg på Youtube berättar hon om plågoandarna.

"Så ful. Ta livet av dig", citerar hon ur en av kommentarerna och berättar sedan upprört om att vissa tycker det är en lättsam grej att slänga ur sig.

– Det handlar om liv och död, säger hon i klippet.

13-åringen ska dock ha försökt ta sitt liv två gånger tidigare. I ett inlägg på en bildbloggsida skriver hon om det och om att hon har svårt att sova på grund av panikångest.

Mobbades i Facebookgrupp

I en Facebookgrupp med få "gilla"-markeringar mobbades flickan med utgångspunkt i "The typical"-memet. Efter nyheten om hennes död har kommentarerna fyllts av personer som kräver att den eller de som ligger bakom sidan hängs ut. "Mördare!", skriver en person:

Enligt polisen ska det också ha förekommit någon slags uthängning eller hot om uthängning.

– Den här flickan har blivit filmad och fotograferad och bilderna har lagts ut på internet eller så har det hotats om att göra det, säger Mats Nylén, polisens presstalesman, till SVT.

Tänkbara brottsrubriceringar är sexuellt ofredande, olaga hot och olaga tvång. Enligt SVT är en 15-årig pojke misstänkt. Polisen överväger att gå ut med det alias han använt sig av på nätet för att se om fler flickor kan vara drabbade. Minst en till ska ha råkat ut för samma sak.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.