Nu får sjukvårdarna kritik av polisen.
1 av 4
Nu får sjukvårdarna kritik av polisen. - Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Från polisens rapport.
2 av 4
Från polisens rapport. - Foto: Polisrapport
Polisen tvingades köra pojken till sjukhuset i ambulansens ställe.
3 av 4
Polisen tvingades köra pojken till sjukhuset i ambulansens ställe. - Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX
På akuten konstaterades det att pojken inte hade några allvarliga skador.
4 av 4
På akuten konstaterades det att pojken inte hade några allvarliga skador. - Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Ambulanspersonal: "Låt honom hoppa – det är bara en flykting"

"Låt honom hoppa, det är bara en flykting". Så sa en sjukvårdare innan en 16-årig pojke hoppade från ett fönster. När pojken låg på marken vägrade ambulanspersonalen att köra honom till sjukhuset.


Ledningen: "Allvarligt"

Polisen har riktat kritik mot ambulanspersonal under ett möte mellan polis, ambulans och räddningstjänst. Ledningen för ambulansverksamheten har dock inte utrett händelsen ännu. 

– Jag kan bara bemöta det med att vi ser allvarligt på misstankarna och ska följa upp dem. Men det vore fel av mig att kommentera händelsen innan jag har alla fakta på bordet. Men stämmer de signaler vi får från dig nu, och vad vi själva hört muntligt, är detta naturligtvis bekymmersamt, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för länets ambulanser, till Arbetarbladet.

GÄVLE. För knappt två månader sedan larmades polis och ambulans till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gävle. En 16-årig pojke hade fått avslag på sin asylansökan och hotade att hoppa från ett fönster på sex meters höjd.

Samtidigt som polisen försökte stoppa pojken från att hoppa lade ambulanspersonalen ut en uppblåsbar skyddsmatta på marken. Men sjukvårdarnas beteende har fått hård kritik av flera vittnen.

Ville låta pojken hoppa

Enligt en källa till Arbetarbladet ska en av sjukvårdarna ha uppmanat räddningspersonal att låta pojken hoppa.

– En av ambulanskillarna gick omkring och pratade med både räddningstjänstens och polisens personal och sa saker som att det var lika bra att låta honom hoppa, att det ändå inte spelade någon roll, det är ju bara en flykting, säger källan till Arbetarbladet.

Hade inga synliga skador

När 16-åringen väl hoppade vägrade ambulanspersonalen att ta in honom i ambulansen för transport till sjukhuset. "Ambulansen vägrar lasta!!!!", står det i polisrapporten.

– Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, säger en polis till Arbetarbladet.

Pojken hade inga synliga skador men var nedkyld. Polisen väntade kvar på akuten medan han undersöktes.

Nyheten har fått flera personer att reagera starkt på Twitter:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.