Hunden mår nu bra, tack vare Gunnar.
1 av 2
Hunden mår nu bra, tack vare Gunnar. - Foto: SCANPIX / Facebook / montage
Hunden som Gunnar räddade är två år gammal och får nu leva några år till efter Gunnars ingripande. (Jack Russel-hunden på bilden är inte den hund som Gunnar räddade.)
2 av 2
Hunden som Gunnar räddade är två år gammal och får nu leva några år till efter Gunnars ingripande. (Jack Russel-hunden på bilden är inte den hund som Gunnar räddade.) - Foto: SCANPIX

Gunnar räddade livet på hund med mun-mot-nos

"Det forsade ut vatten ut ur nosen på honom."


JÄMTLAND. Gunnar Olofsson hade gått ner till en fiskodling för att fiska. När han hade gjort upp ett hål i isen och börjat pimpla dök plötsligt en Jack Russell-hund upp och hälsade på honom. Hunden stannade hos Gunnar en stund innan den gav sig iväg på egen hand.

– Den var borta lika plötsligt som den dykt upp. Jag hann aldrig se åt vilket håll den sprang i väg, säger Gunnar till Nyheter24

Efter ett tags fiskande såg Gunnar att något var annorlunda en bit bort på sjön. Han begav sig ditåt och såg att det var hunden öron som stack upp ur en vik i isen. 

Blåste in luft i nosen

Gunnar kollade om isen var tjock nog, hämtade sin utrustning och började krypa ut på på isen. 

– Jag gav mig ut på isen, kröp ut till viken och försökte luska upp hunden men då åkte den under isen. Jag visste att isen var tunn så jag knackade håll på den. Jag fick tag i hundens halsband och slängde upp den på den tjockare isen, säger Gunnar till Nyheter24.

När han krupit tillbaka till säkrare mark märkte Gunnar att hunden fortfarande var varm och började klämma på hundens mage. 

– Jag klämde till på magen på honom och såg att det forsade vatten ut ur nosen på honom så jag började blåsa in luft i hans nos. Efter varje andetag kom det upp vatten ur honom. Efter fem, sex gånger så hostade han till. Jag fortsatte klämma hunden på magen och till slut andades han helt själv.

"Ingen bragd"

När hunden att väckts till liv gick Gunnar mot en närliggande gård för att försöka leta rätt på hundens ägare. På vägen mötte han av en slump hundens ägare Vivianne Olsson

– Först tror jag hon blev lite chockad eftersom han var blöt, frusen och skakade. Jag tror det tog ett tag för henne att smälta att han faktiskt hade drunknat. Sedan blev hon jätteglad och har kommit med smörgårdstårta och blommor så det var väldigt trevligt. 

Viviannes Jack Russell (som också är döpt till Jack Russell) hostade blod ett tag efteråt men efter ett besök hos veterinären mår nu hunden bra. Det skriver Länstidningen i Jämtland

– Jag tycker det är viktigt att poängtera att jag inte utsatt mig själv för någon livsfara. Jag var väldigt noggrann med att se till så att isen höll, så det var ingen bragd på det sättet, säger Gunnar till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.