Det här är en av de sälungar som nu får vårdas på Kolmården.
1 av 2
Det här är en av de sälungar som nu får vårdas på Kolmården. - Foto: NT
I juni ska de släppas ut i det vilda.
2 av 2
I juni ska de släppas ut i det vilda. - Foto: NT

Länsstyrelsen: Sälungarna får stanna på Kolmården

De två upphittade sälungarna Anders och Benjamin ska inte avlivas. I dag beslutade Länsstyrelsen att Kolmården får vårda sälungarna till mitten av juni.


Detta har hänt

Sälungen Anders hittades på en cykelväg i Oxelösund under långfredagen och Benjamin hittades i centrala Norrköping under annandagpåsk.

Enligt Naturvårdsverkets regler får man inte ta hand om vilda djur i mer än 48 timmar.

Sälungarna måste därför släppas fria eller avlivas. Om sälungarna släpps tillbaka i det fria är risken mycket stor att de dör. Nu har alltså Kolmården fått tillstånd att ta hand om ungarna.

KOLMÅRDEN. Sälungarna Anders och Benjamin blev rikskändisar efter att förirrat sig in mot Oxelösund respektive Norrköping där de omhändertogs av polis.

Länge såg det ut som att sälarna skulle avlivas. Men Kolmården gick emot Naturvårdsverkets regler och bestämde sig för att ta hand om sälungarna.

Ska släppas ut i det fria

Nu får djurparken rätt av Länsstyrelsen. Myndigheten har enligt P4 Östergötland formellt gett Kolmården tillstånd att vårda sälungarna fram till den 15 juni då djuren beräknas vara tillräckligt starka för att klara sig på egen hand.

– De får ett tidsbegränsat tillstånd, säger Marie-Louise Elebring, tillförordnad informationschef på Länsstyrelsen.

Efter den 15 juni är planen att Anders och Benjamin ska släppas ut i det fria.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!