Boken "Mustafas kiosk".
1 av 2
Boken "Mustafas kiosk". - Foto: Kabusa förlag
Senast förra året var det seriealbumen om Tintin som granskades.
2 av 2
Senast förra året var det seriealbumen om Tintin som granskades. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Förlag ber om ursäkt för rasistisk barnbok

En barnbok som kritiserats för rasism har uppmärksammast i sociala medier de senaste dagarna. Nu går förlaget bakom boken ut med en ursäkt.


Barnboksrasism

Förra året var det seriealbumet "Tintin i Kongo" vars rasistiska innehåll ifrågasattes, något som Nyheter24 rapporterade om bland annat här och här.

Barnboken "Mustafas kiosk" har kritiserats för att vara både rasistisk och full av stereotyper. Vilket inte minst upprör eftersom att boken är riktad mot barn. Nu ber förlaget om ursäkt på Facebook, efter att många hört av sig och kritiserat boken.

Man skriver bland annat att "Kabusa Böcker tar tydligt avstånd från rasism och främlingsfientlighet" och att man redan sen tidigare bestämt sig för att inte trycka några nya upplagor av boken. 

Hugger huvudet av en man

Boken handlar, bland annat, om den mäktige Mustafa som hugger huvudet av en man för att sedan flytta till Köpenhamn för att öppna en kiosk. Boken är skriven av den danske författaren Jakob Martin Strid och gavs ut i Sverige redan år 2002. 

Efter ursäkten skriver ifrågasätter ett flertal användare på Facebook varför boken gavs ut över huvudtaget.

– Det är många år sedan. Det här var en bok som kommit ut i många länder, och som om jag minns rätt fått priser. Ingen uppfattade den på det sättet då. Det kan vara så att samhällsdebatten och kunskapen har förändrats under de här åren, säger Kerstin Aronsson, förläggare på Kabusa förlag, till SVT.

Några reaktioner på Twitter:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!