Nina Jansdotter, expert på Facebook och kommunikation i sociala medier, hotas på Facebook.
1 av 4
Nina Jansdotter, expert på Facebook och kommunikation i sociala medier, hotas på Facebook.
Nina Jansdotter är karriärcoach och expert på Facebook.
2 av 4
Nina Jansdotter är karriärcoach och expert på Facebook.
"Alex Othmani" skapar återkommande profiler i Nina Jansdotters namn.
3 av 4
"Alex Othmani" skapar återkommande profiler i Nina Jansdotters namn.
"Alex Othmani" går under flera olika identiteter och konton. Men språket är alltid detsamma.
4 av 4
"Alex Othmani" går under flera olika identiteter och konton. Men språket är alltid detsamma.

"Stäng ner din wall, hummusf*tta" – hataren hotar Facebookexperten

Facebookexperten Nina Jansdotter trakasseras dagligen av en person på Facebook vars yttersta mål är att få bort henne från just Facebook. Nu kan personen ha lyckats – och ingen kan göra någonting. "Det känns väldigt tråkigt", säger Jansdotter till Nyheter24.


Detta har hänt

Under hösten 2012 började någon trakassera Facebook-experten Nina Jansdotter, vilket först uppmärksammades av Resumé. Personen lade upp flera stötande inlägg på Jansdotters Facebookvägg och med tiden blev trakasserierna bara värre och värre.

Personen har laddat upp över 90 bajsbilder på hennes sida och skapat hundratals profiler i hennes namn. Jansdotter har lagt ner stor kraft på att ta bort inläggen och profilerna. Men eftersom mannen bara fortsätter utan att Facebook stoppar honom har Jansdotter tröttnat. Nu vill hon stänga ned sin Facebooksida.

När någon startar konto i ditt namn

– Det är Facebooks sak om någon startar ett konto. Polisen kan inte stänga konton. Det är en fråga om att göra abuse-anmälningar till Facebook, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

Nina Jansdotter

Karriärcoachen Nina Jansdotter har skrivit böcker som "Framgång med Facebook", "Facebooka smartare" och "Framgångsfobi – vinn över rädslan för att lyckas".

I en tidigare intervju med Entreprenör24 har Jansdotter berättat om vad man som offentlig person utsätts för i sociala medier.

– Den som räknas som en offentlig och framgångsrik person förväntas ”tåla” mycket mer än någon som är ”vanlig” och därför blir man mycket mer granskad, ifrågasatt och kritiserad både i press och i sociala medier, sa hon då.

STOCKHOLM. I december berättade karriärcoachen och Facebookexperten Nina Jansdotter om de återkommande trakasserier hon har utsatts för på Facebook.

Det började med ett en okänd person skickade en vänförfrågan.

– Jag har alltid haft högt i tak på min vägg i och med att jag skriver om Facebook och offentlighet. Jag är ju egentligen väldigt positivt inställd till sådana här kanaler, sa Nina Jansdotter till Resumé då.

Men det blev allt annat än positivt.

Personen i frågade laddade upp över 90 bajsbilder på hennes Facebookvägg och har sedan dess förföljt Jansdotter på sidan.

Bland annat har personen, som går under namnet "Alex Othmani", lagt upp en mängd stötande bilder och fejkade nakenbilder på Nina Jansdotter. Personen har dessutom startat konton i Nina Jansdotters namn och på så vis utgett sig för att vara hon samt kommunicerat med hennes vänner och bekanta. 

"Njut din seger medan du får det, din Arabdynga", går det att läsa på en dagsfärsk skärmdump som Nyheter24 har tagit del av. Allt skrivet i Nina Jansdotters namn.

I ett annat inlägg, med en helt annan profil, utger sig "Alex Othmani" för att vara "magister i lingvistik" och "certifierad arabjävel".

Trakasserier och förföljelse som Nina emellertid inte är ensam om.

– Nej, det är ett tiotal kvinnor runt om i landet som har polisanmält den här personen. Vi vet inte om det är en man eller en kvinna men personen signerar sina bilder med namnet "Alex Othmani". Det är vad han säger att han heter men om någon har 700 falska profiler kanske man inte kan lita på honom, säger Jansdotter till Nyheter24.

Trakasserierna på Facebook har blivit en del av Nina Jansdotters vardag.

– Så fort jag öppnar upp Facebook så har han varit inne och skrivit. I dag har jag anmält fem-sex falska Nina Jansdotter-profiler, precis innan du ringde nu.

Vad vill den här personen?

– Det är klart att den här personen har som mål att jag ska sluta facebooka. Det är det uttalade målet. I morse skrev han: "Stäng ner din wall, din hummusfitta. Du är härmed varnad. Du är väl medveten om att jag är persistent (ihärdig, red. anm.) som bara fan".

– Han säger att jag är en "kapitalisitisk hora" som inte ska finnas på Facebook men det är en del av mitt jobb och det retar tydligen mycket.

"Lite fula i munnen"

Ja, och så där fortsätter det. Dag ut och dag in. Nina raderar det ena kontot efter det andra och får förklara för vänner och bekanta att nej, det är inte hon som skriver grova kommentarer på Facebook – det är någon helt annan.

– De falska "ninorna" är lite fula i munnen. Då får jag gå in och skriva att det är inte jag, utan det är falska ninor som skriver, så om "jag" skriver något elakt är det inte jag, säger Nina.

Facebook har gett Nina beskedet att det enda hon kan göra är att anmäla de falska kontona. Och om det övergår i regelrätta trakasserier måste hon vända sig till polisen. Det har Nina gjort men åklagaren valde att lägga ner ärendet.

– Jag fick ett brev om att de inte tänker starta någon förundersökning, säger Nina.

Svårt att komma åt

Jan Fredriksson är Facebooks talesperson i Norden. Han medger att det är ytterst svårt att göra något åt den här typen av trakasserier. Och att man helt enkelt får "lita på" att användare inte trakasserar andra användare på Facebook.

– Det här är ett dilemma som jag tror att alla internetleverantörer brottas med. Det är väldigt svårt att komma åt de här trakasserierna, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi tycker att det är bedrövligt och vi vill hjälpa den här kvinnan. Vi försöker ha en support som är så enkel som möjligt så att man snabbt kan anmäla sådana här falska konton så att vi kan ta bort dem.

Men den här personen kan ju bara fortsätta att skapa konton. Vad gör Facebook för att stoppa personen?

– Jag vet inte riktigt hur man ska komma åt det. Facebook kräver inte att användarna skickar in id-handlingar för att få skapa ett konto – och dit vill vi nog inte komma heller. Då är det väldigt svårt att komma åt problemet. Vi får lita på, och förbättra, den funktion vi har där användarvillkoren tydligt säger att man inte får trakassera andra.

Enligt Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, är det lagstiftningen som gör att ärenden likt Ninas inte kommer längre än till inkorgen.

– Det är upp till åklagaren om man ska utreda eller inte. I de flesta fall krävs särskilda skäl vilket det inte är i de flesta fall. Och då lägger åklagaren ner, så ser lagstiftningen ut. Om lagstiftningen är rätt eller fel är inte min sak att ha synpunkt på, det är en politisk fråga, säger Ahlqvist till Nyheter24.

Men är lagen rimlig i nuläget?

– Jag har lite svårt att ta ställning. Det man framör allt behöver är smidigare lösningar att stänga konton och att folk som håller på inte kan komma åt dig, säger Ahlqvist och fortsätter:

– Justitieministern (Beatrice Ask) har varit tveksam till förändringar men i gårdagens "Uppdrag Granskning" sa Beatrice Ask att justitiedepartementet tittar på lagstiftningen, om den är tillräckligt bra. Så vi får väl se vad de kommer fram till.

"Svårt att gardera sig"

Efter trakasserierna överväger Facebookexperten Nina Jansdotter att lämna Facebook. 

– Det känns väldigt tråkigt men jag får väl hitta andra strategier. Jag kanske inte kan kommunicera så öppet, utan måste kommunicera via mindre nätverk.

Jan Fredriksson, är det rimligt att man kan tvinga bort folk från Facebook genom trakasserier utan att ni kan göra något åt det?

– Nej, vi har ett bra system som ska skydda människor från sådana här saker. Men den här personen strider mot både regler och lagar och har man en person som är beredd att göra det är det svårt att gardera sig. Likadant som det är svårt att gardera sig mot alla brott.

/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.