1 av 4
- Foto: Faksimil Google / SCANPIX
Ryska bombplanet var av typen Tu-22M3, som också kallas "Backfire" av Nato.
2 av 4
Ryska bombplanet var av typen Tu-22M3, som också kallas "Backfire" av Nato. - Foto: AP / SCANPIX
Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén.
3 av 4
Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén. - Foto: © Bildbyrån / JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Vill Ryssland ha Skåne?
4 av 4
Vill Ryssland ha Skåne? - Foto: Roger Vikström/SCANPIX

"Ge Skåne till Ryssland så låter de oss vara"

Ryska bombplan övade anfall mot Sverige under påskhelgen - men det fanns ingen svensk beredskap. Här är Twitters reaktioner och spekulationer kring "ryssen kommer".


Vad visste Jan Björklund?

I februari gick utbildningsministern Jan Björklund (FP) ut med att han, till skillnad från Moderaterna, vill rusta upp försvaret.

STOCKHOLM. På långfredagens natt flög två ryska bombplan, eskorterade av ytterligare fyra plan, in över Gotska sandön. Sedan genomförde de fejkade attacker mot två mål i Stockholm och Sydsverige, två viktiga militära faciliteter. 

Svenska Dagbladet avslöjar att det inte fanns någon beredskap från svenskt håll. Egentligen ska två Gripenplan finnas redo att skickas upp men varken dessa eller piloter fanns att tillgå. I stället lyfte ett jaktplan från en Natobas i Litauen och skuggade de ryska planen.

– Redan när vi upptäckt planen borta i Finska viken skulle vår beredskap ha höjts och svenskt jaktflyg sänts upp. Idén med incidentberedskapen är att visa den andra staten: ”vi ser er, vi möter er, vi har koll på er”. Här hade vi uppenbarligen ingen beredskap och koll. Det är allvarligt, säger en militärkälla till Svenska Dagbladet.

Under måndagsmorgonen reagerade Twitter på nyheten. 

Det vara bara en dryg månad sedan som Ryssland Abba-hånade Sveriges försvar i ett teveprogram. Kommer ni ihåg?

S-politikern Johan Westerholm, som har en välbesökt blogg om bland annat försvars- och säkerhetspolitik, avslutar ett inlägg så här på måndagen:

"Känns nästan som jag behöver damma av både hagelbrakare och den gamla rysk-svenska parlören snart. Ni som gjorde lumpen innan murens fall kommer säkert ihåg den mening alla sjömän och  soldater lärde sig i manskapsmässar och logement. Inte den officiellt utlärda utan den som gick från mun till mun:

Oсвободителей! Насилуя хотел бы моя жена но мне жизн!.

På ren svenska: Befriare! Våldta gärna min hustru men skona mitt liv!"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!