Polisbil stoppad
1 av 2
En lång tystnad uppstår när den 20-årige föraren sätter poliserna på plats. "Vad är det här då?", frågar konstapeln. "Ingenting, det är jag i min bil", säger Jacob. - Foto: Printscren: Youtube
Polisbil till salu
2 av 2
Bilen är till salu. På blocket säljs den för 46 000 kronor. - Foto: Blocket

Video: Falsk polisbil stoppas sju gånger

Nollkoll. Polisen i Eskilstuna, Mjölby, Norrköping och Linköping hade inte den bästa kollen vad gäller lagar. Men det hade Jacob och Nikola - som körde runt i en falsk polisbil och satte flera poliser på plats. Se videon här.


Får polisen kalla folk för "dum i huvudet"?

Följande är ett utdrag från Polisförordning (1998:1558) under "Skyldigheter i anställningen", 4 kap:

"1 § Anställda inom polisen skall i arbetet uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. De skall uppträda hövligt, hänsynsfullt och med fasthet samt iaktta självbehärskning och undvika vad som kan uppfattas som utslag av ovänlighet eller småaktighet."

Förtydligande: Att kalla en civilperson för "dum i huvudet" är alltså inte OK.

Jacob Sandborg, 20, och Nikola Matic, 20, var på väg till en bilträff för att visa upp deras bil när de spelade in den 30-minuter långa videon.

20-åringarna har nämligen byggt en falsk polisbil - helt själva. Någonting som inte direkt uppskattades av den riktiga poliskåren. 

"Stå inte och var så jävla sarkastisk. Det handlar om att vara trevlig", säger en av poliserna 30 sekunder in i klippet efter att ungdomarna har stoppats.  "Så du säger att jag är dum i huvudet", frågar Jacob. "Ja men det är ju det du är. Ja", svarar polisen

"Väldigt intensivt"

 Jacob och Nikola är båda två bilintresserade. Och i förhållande till polisens kunskap i klippet - också väldigt pålästa vad gäller lagstiftningen.

– Det var väldigt intensivt när man blir stoppad från stad till stad. När en har stoppat och sagt att det är lagligt så blir man stoppad igen. Det känns ju inte som att dom riktigt har koll på varandra, säger Nikola till Nyheter24

Enligt honom stoppades ungdomarna "sex till sju gånger" på väg till bilträffen Elmia. 

"Inga konstigheter"

När vi når polisen i Eskilstuna har de inte hört talas om eller sett videon. 

Vi passar på att fråga om polismännens bristande ordval.

Hur bra är det att säga att föraren är dum i huvudet?

– Det finns ju inga sånna regler i någon bok som säger vad man får och inte får säga. Vi följer lagboken, så det är inga konstigheter, säger vakthavande befäl Dennis Ejdvinsson

Är det inga konstigheter att säga att en person är dum i huvudet? 

– Jag kan inte uttala mig om just det här då jag inte var där. Men om den här personen känner att det var olämpligt så får han anmäla. Det är inga konstigheter.

Men är det lämpligt att säga att han är dum i huvudet? 

– Det är klart att det inte är lämpligt att säga så.

Så ditt råd är att anmäla?

– Ja, om han känner så så får han göra det.

Se faktarutan för utdrag ur Polisförordningen. 

Den falska polisbilen är för närvarande till salu på Blocket. 

46 000 kronor så kan den bli din.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!