Linda Hörnfeldt kritiserar H&M.
1 av 3
Linda Hörnfeldt kritiserar H&M. - Foto: lalinda.se / SCANPIX
Linda kritiserar H&M för deras val av storlekar.
2 av 3
Linda kritiserar H&M för deras val av storlekar. - Foto: lalinda.se
"De har ett ansvar"
3 av 3
"De har ett ansvar" - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Linda sågar H&M: "Varför gör man inte alla plagg i alla storlekar?"

Linda Hörnfeldt, 33, fick nog av att inte hitta de kläder hon ville ha i de storlekar som passade henne. Så hon skrev ett öppet brev till H&M som nu sprids i sociala medier.


Utdrag ur det öppna brevet

"Jag har länge varit medveten om att många av era kollektioner endast funnits upp till storlek 44, något som jag ibland kunnat ha, åtminstone överdelar. Men att ni väljer att sänka utbudet för oss storvuxna och kapa ut oss ännu mer ur er kundkrets blir jag oerhört provocerad av.

Ni säger till våra unga och barn att om du råkar hamna över storlek 42, då är du inte värd att klä dig som du vill. Det är en oerhört dålig signal ni väljer att sända ut till ett samhälle där unga kvinnors bild av sig själva redan är nog skev som den är.

Det är så jag känner mig nu. Diskriminerad. Utanför. Fel."

Ett öppet brev, skrivet av Linda Hörnfeldt och publicerat på lalinda.se, riktat till H&M:s chefsdesigner Ann-Sofie Johansson har under dagen rönt stor uppmärksamhet i sociala medier. I brevet, som ännu inte är besvarat från H&M:s sida, kritiserar Linda företagets policy kring storlekar på de kläder man säljer.

– Det är en väldigt viktig grej att prata om, säger Linda till Nyheter24.

Endast små storlekar

Kritiken ligger i att samtliga plagg i den nya vårkollektionen endast går upp till storlek 42, och i vissa fall endast upp till storlek 40.

– När jag inte kan ha de kläder som jag vill ha så har ju företaget, H&M i det här fallet, definierat hur jag ska klä mig och det är inte deras plats att göra.

Ett ansvar

Enligt Linda så handlar det främst om hur företagets policy påverkar självbilden hos deras kunder.

– Som en av världens största klädkedjor så har H&M ett ansvar. Jag vill att de ska tänka lite längre, framförallt med tanke på de yngre som kanske inte kommit till samma insikt som jag.

"Tältliknande" kläder

Linda kritiserar även H&M för deras satsning på kläder i större storlekar, marknadsförda under namnet H&M +. Dels beskriver hon i sitt brev kläderna som "tältliknande" och hon ställer också frågan varför den kollektionen överhuvudtaget existerar?

– Varför gör man inte bara alla plagg i samma storlekar? De kan ju inte skylla på att det inte finns en marknad för det finns det ju uppenbarligen.

Fick svar efter frågor från Nyheter24

När Nyheter24 pratade med Linda under måndagseftermiddagen hade H&M fortfarande inte svarat på det öppna brevet. Strax efter att Nyheter24:s reporter sökte H&M för en kommentar skickade dock företaget ett svar till Linda.

Företagets presskontakt Håcan Andersson skriver i en kommentar på Lindas blogg bland annat att "Trendkonceptet finns på ett litet antal utvalda butiker på samtliga våra marknader. Vi följer vår försäljning noggrant och ser tydligt var efterfrågan finns. Dessutom så gör vi regelbundet kundundersökningar för att lyssna på våra kunder och resultaten matchar det utbud som vi i dag har i butik. Dock utesluter vi inte att det i framtiden kan komma att se annorlunda ut".

– Diplomatiskt och TOTALT intetsägande. Jag vet om allt detta, det är ju fortfarande inte ett svar på min fråga eller ett svar på brevet. Han berör inte ens ämnet om ansvar, skriver Linda i ett mejl till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.