Polismannen blir inte av med jobbet trots sex-smsen han har skickat till en flicka.
1 av 3
Polismannen blir inte av med jobbet trots sex-smsen han har skickat till en flicka. - Foto: Scanpix
Flickan anmälde själv det inträffade till Polisen.
2 av 3
Flickan anmälde själv det inträffade till Polisen. - Foto: Ap
Mannen tog intiativet till relationen från första början.
3 av 3
Mannen tog intiativet till relationen från första början. - Foto: NTB scanpix

Polisen som skickade sex-sms till 17-åring är välkommen till jobbet

Mannen skickade sex-sms till en 17-årig flicka via sin tjänstemobil. Förundersökningen lades dock ner och mannen, som kom undan med en varning, är välkommen tillbaka till jobbet.


Läs mer

 Nyheter24 har tidigare skrivit om fallet. Läs mer om det här

Är det fritt fram?

Nyheter24:s Erik Carlsson om att ännu en polisman får behålla jobbet trots sexmeddelanden till tonårsflicka. "Det viktigaste är inte att behålla poliser inom kåren, det viktigaste är att behålla förtroendet för polisen".

Läs krönikan här.

ESKILSTUNA. Hösten 2012 anmäldes en polisman av en 17-årig flicka som han haft kontakt med. Mannen hade skickat sex-sms och sökt upp flickan på hennes skola. Han jobbade då som utredare vid undomsroteln och var dessutom handläggare i ett fall som flickan var inblandad i.

Den 17-åriga flickan förekommer i flera utredningar hos ungdomsroteln, som utpekad, målsägande och som vittne och har en svår social situation.

Polisen ska bland annat ha frågat flickan om vilka sexställningar och penisstorlekar hon föredrar.

Förundersökningen mot mannen lades dock ner eftersom man ansåg att kommunikationen mellan honom och flickan var ömsesidig.

Använde tjänstetelefonen

Polisens personalansvarsnämnd (PAN) lät därför mannen komma undan med en varning. 

– Materialet som vi gick igenom innehöll inget speciellt även om vi anser att hans beteende och handlingar var högst olämpliga. Vi har gått igenom alla punkter och missen som han gjorde var att han använde tjänstetelefonen, säger Stefan Karlsson, kommissarie på Personalansvarsnämnden, till Nyheter24

Förtroendet missbrukat

Polismyndigheten ville dock att mannen skulle sparkas, eftersom förtroendet för honom var missbrukat, men blir nu tvungna att välkomna mannen tillbaka till jobbet.

– Vi gjorde den bedömningen att han skulle avskedas och Personalansvarsnämnden gjorde sin. Vi måste respektera och förhålla oss till deras beslut. Det är inget som kan överklagas. Vi får jobba på det här när, och om, han kommer tillbaka och göra det bästa av situationen, säger Karl Holm, chefsjurist på Polismyndigheten i Södermanlands län, till Nyheter 24. 

Om hans största "misstag" var att han använde tjänstetelefonen, hade det med andra ord varit mer ok om det hade varit hans privata?

– Han hade inte fastnat på den punkten, nej, säger Stefan Karlsson på Personalansvarsnämnden.

Men då blir plötsligt hans brott knappt något brott?

– Det han gjorde var olämpligt och det är han medveten om, säger Karlsson. 

Behandlas för sexproblem

Mannen är för närvarande tjänsteledig och behandlas för sina problem. Han har på eget intiativ påbörjat behandlingen. 

Anledningen till att man inte agerar hårdare i detta fall är för att man anser att hans beteende grundas i ett sexuellt problembeteende av tvångsmässig natur och då är rehabilitering att föredra.

Kan omplaceras

Mannen jobbade tidigare på ungdomsroteln med att utreda brott som är begångna av och mot barn och ungdomar och det var också där han kom i kontakt med flickan. Efter tjänstledigheten kan en omplacering vara aktuell. Varken Holm eller Karlsson anser att det vore lämpligt om han fortsatte på ungdomsroteln.

– Det kommer göras en noggrann bedömning och i det är klart att bakgrundshistorien kommer att tas upp vid den bedömningen. Då kommer vi också ha möjlighet att placera honom på rätt uppgifter, säger Karl Holm. 

/
/
/
/
SMS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.