Facebooksida till stöd för polisen sprider rasistiska hatlänkar

UPPDATERAD. En Facebooksida utger sig för att visa sitt stöd gentemot polisen med anledning av upploppen i Stockholm. Men i själva verket länkar man till hat– och högerextrema sajter. Nu ska polisen diskutera sidan internt.


Hatet flödar på sidan

"Breivik - allt är förlåtet! Sätt honom och lasermännen i bakhåll i Husby inatt... De kunde hållit den ordning polisen inte mäktar med/vågar".

––

"Finns det inget medborgargarde som hänsynslöst kan slå ner upproret?"

––

"Vart kan man hitta vart Civila patruller samlas? nått måste man göra. känns menigslöst o sitta och kolla på.."

––

"Nu får dom väl ta och skärpa sig mer makt åt polisen sluta fjanta skjut om det behövs vilken jävla velning ta in militären sätt utegångsförbud på kvällar så kan dom sitta inne"

––

" Jaktsäsong på invandrare.....dom e ju värre än varg & björn.....Inför jaktsäsong vettja"

––

"Ut med packet!!! Första bästa bananbåt tillbaka till sandlådan!!! Bevara Sverige......ja ni vet!!!"

––

"Utlys undantagstillstånd och sätt in Hemvärnet. Garanterat muslimfritt efter några dagar."

––

"Spräng husby så enkelt är de"

––

"Gör som dom gör i Tanzani skjut en babian så får du gratis glass."

"Vi stödjer polisen i Husby - stoppa vansinnet nu".

Så lyder rubriken på en nystartad Facebooksida efter de senaste dagarnas upplopp och protester i Stockholm. Sidan använder sig av polisens logo och hänvisar även till polisens hemsida.

"Vi stödjer alltså polisen och motsätter oss detta vansinne som pågår och som är ett resultat av de styrandes vansinnespolitik", går det att läsa i gruppens beskrivning. Man uppmanar även personer att "vårda språket" och "hålla god ton".

"Sätt en kula i skallen"

Men sidan – som i skrivande stund gillas av närmare 100 000 personer – omges av allt annat än god ton.

"Breivik – allt är förlåtet", skriver en person i kommentarsfältet

"Använd det våld som krävs för att få stopp på det och skjut skarpt om så behövs", skriver en annan.

I en annan kommentar uppmanar en person polisen att skjuta Stockholmsungdomarna.

"Dags för polisen ta upprorsmakarna med full styrka, släpa dom bakom ett hus där inga kameror och blickar ser, och sätta en kula i skallen på dom".

Är anonyma

Det senaste dygnet har sidan spridit länkar och bilder kopplade till högerextrema tidningen Fria Tider, Sverigedemokraterna och Facebooksidan "Stoppa svenskfientligheten". Man har även delat en Facebookstatus signerad Björn Söder där SD:s partisekreterare skriver om "Mångkulturens högborg".

Facebooksidan vill dock inte avslöja vem som ligger bakom spridningarna.

– Vem det är spelar ingen roll, men det är inte FriaTider, säger man till Nyheter24.

Vad är syftet med sidan?

– Eftersom ni och all annan färgad media hetsar mot oliktänkande och ger klartecken att man får behandla Sverigevänner som svin, samt att ni även censurerar oss från debatt så tycker jag att alla ska få en chans nu att tala om problemen. Jag är för en debatt. Jag förstår att folket är förbannade.

Varför låter ni hotfulla, rasistiska kommentarer ligga kvar?

– Rasism? Ni tycker ju att Sverige är rasism. Vad är rasism egentligen? Att andas svensk luft för en svensk är rasism. Ni ska vet att att MÅNGA invandrare skriver här och till mig privat. De är lika förbannade dem på ligisterna i Stockholm. Är de rasister då? Är kritik rasism? Att man inte vill se detta i Sverige är det rasism? säger man, och fortsätter:

– Däremot är det vidrigt att det kommer massor av röd-gröna och hetsar på sidan. De skriver att det är Svenskarnas parti som har sidan.

Även Nyheter24 har nåtts av samma uppgifter, trots att beskrivningen säger att man tar avstånd från "kriminella partier som Svenskarnas parti".

På Svenskarnas parti vet man om sidan – men dementerar inblandning.

– Vi tycker dock att det minsta problemet i dagsläget är "rasistiska" kommentarer. Svenskarna har all rätt att vara förbannade när förorterna brinner och media skyddar upprorsmakarna, säger Dan Eriksson, styrelseledamot i SvP, till Nyheter24.

Uppdaterat 13:50

När Nyheter24 ringer upp Mats Eriksson, informationsansvarig i Västerorts polisdistrikt, är han inte medveten om sidans existens. Men den kommer inte som någon chock.

– Vi har alltid sådana problem och försöker stävja det så gott vi kan, främst på våra egna Facebooksidor. Vi kan ju inte ta ansvar för andras.

Eriksson säger att sidan nu kommer att diskuteras internt hos polisen.

– Vi kan inte göra något åt det men vi kan uppmana folk att inte stödja de här sidorna, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

1 timme sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

1 timme sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

1 timme sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

2 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.