Polisen tänker inte anmäla inlägget.
1 av 6
Polisen tänker inte anmäla inlägget.
Kartellens Facebooksida har över 40 000 likes.
2 av 6
Kartellens Facebooksida har över 40 000 likes.
Så här skriver Leo Carmona.
3 av 6
Så här skriver Leo Carmona.
Innan han skriver om polismännen.
4 av 6
Innan han skriver om polismännen.
Kartellen-medlemmen Sebastian Stakset tweetade det här strax efteråt.
5 av 6
Kartellen-medlemmen Sebastian Stakset tweetade det här strax efteråt. - Foto: Printscreen: Webstagram
Inlägget inleds med kritik mot hur polisen agerade i Husby inför och under upploppen.
6 av 6
Inlägget inleds med kritik mot hur polisen agerade i Husby inför och under upploppen.

Kartellen hänger ut poliser som sexköpare

Den starkt poliskritiska hiphop-gruppen Kartellen hänger ut flera poliser som sexköpare på Facebook. Polisen kallar de ogrundade påhoppen "förfärliga", men tänker inte anmäla gruppen.
– Det är så här det ser ut i dag med sociala medier och så vidare, säger presschefen Varg Gyllander.


Livstids fängelse

Kartellen-medlemmen Leo Carmona sitter i finskt fängelse på livstid efter att ha dömts för anstiftan till mord. Brottet ska ha haft en misstänkt koppling till det uppmärksammade Arlandarånet 2002 där bytet på 43 miljoner kronor försvann.

Kartellen-medlemmen Sebastian Stakset har tidigare dömts till ett års fängelse för medhjälp till rån och vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I mars i år dömdes han till sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotika- och dopingbrott.

Hiphop-gruppen Kartellen, som länge varit starkt poliskritisk, kallar poliser från Stockholms piketstyrka för sexköpare på Facebook. Det är medlemmen Leo ”Kinesen” Carmona som skriver att 25 till 30 poliser gått till en så kallad "Dominatrix" för sexuella tjänster med sadistiska inslag.

Carmona beskriver detaljrikt vad fem av poliserna, som hängs ut med initialer, har för sexuella intressen och inlägget har fått stor spridning bland gruppens över 40 000 prenumeranter. 

"Glider runt i polisuniformen och hotar grannarna. Flickvän, alltid otrogen. Snarkar som den gris han är. Sjukt stor kuk, Gillar allt. Är helt stört analt fixerad på sig själv. PISSAT han i munnen många gånger", skriver Carmona om en polisman.

"Så här det ser ut i dag"

Polisens presschef Varg Gyllander kallar inlägget "förfärligt" men polismyndigheten kommer inte att anmäla Kartellen för förtal. Det är upp till de polismän som känner sig utpekade att anmäla.

– Vi gör inget åt det om det inte är uppenbart brottsligt. Vi ser det som ganska poänglöst att gå ut och möta all kritik vi får varje dag. Det vore omöjligt. Utfall och hatiska kommentarer pågår ju oavbrutet. Det är så här det ser ut i dag med sociala medier och så vidare säger Gyllander till Nyheter24.

Alhem: "Fult och ynkligt"

Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem förklarar att det kan röra sig om förtal om polismännen går att identifiera utifrån initialerna.

 Om de kan identifieras är det utan tvekan ett förtal och till och med ett grovt förtal. Annars är det polisen som smutskastas och man har långt mycket större möjligheter att rikta kritik och hån mot polisen som organisation än vad man har mot enskilda polismän, säger Alhem till Nyheter24.

Alhem tror dock att de enskilda polismännen av naturliga skäl tvekar inför att anmäla de ogrundade påhoppen.

– Det är ganska listigt – men fult och ynkligt – av de här omdömeslösa individerna bakom inlägget. Även om uppgifterna är falska har de här individerna säkert räknat ut att polismännen har mindre lust att ge sig till känna.

Har skrivit negativt om polisen

I flera av låttexterna har Kartellen skrivit kritiskt om polisen. Texten i låten "Fuck aina del 2" lyder så här:

"Fuck SGI, insats och hela piketen
låt den utan synd kasta första stenen
hela länskriminalen tar den i analen
Kartellen är tillbaka, fuck aina"

"Mordförsök på polis inga bevis
en bra gris är en död gris
Nästa gång nån skjuter på en snutjävel
skriker jag JIPPIE med jättestora bokstäver
tryck upp din bricka i din mammas fitta
ta ditt tjänstevapen och gör alla en tjänst
och sätt mynningen mot huvudet och tryck tills de klickar"

I en lång intervju med Dagens Nyheter förklarar medlemmen Sebastian Stakset att gruppens texter i första hand inte glorifierar kriminalitet.

– Vad jag är mest arg på är att vi i Kartellen hela tiden har anklagats för att glorifiera kriminalitet. Ingen reagerade på texterna där vi talar om vilken ångest och vilket knas det kriminella livet innebär.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.