Läraren ändrade sin berättelse och får nu ersättning.
Läraren ändrade sin berättelse och får nu ersättning. - Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Lärare släppte bänklock i 10-årig elevs huvud – får 740 000 kronor

En lärare från Kristianstad avskedades efter att ha släppt ett bänklock i en tioårig elevs huvud. Nu får läraren 740 000 kronor efter en förlikning i Arbetsdomstolen.


"Ord står mot ord"

Kristianstads kommuns utbildningschef Kenth Olsson menar att ord står mot ord.

– Men vår uppfattning vad gäller våld mot elever står fast. Det är alltid oacceptabelt. Vi har nolltolerans mot all form av våld, säger han till Kristianstadsbladet.

KRISTIANSTAD. Under en högljudd och stökig lektion lyfte en tioårig elev på sitt bänklock, borrade in huvudet och höll för öronen.

Eleven förklarar att det blev för mycket och uppträdandet skulle visa att orken tröt. Läraren har uppgett att han tog beteendet som en provokation och lyfte upp bänklocket för att sedan släppa det på elevens huvud.

Händelsen polisanmäldes kort därefter och två veckor senare avskedades läraren. Men Sveriges Skolledarförbund begärde att avskedandet skulle ogiltigförklaras eftersom det stred mot lagen om anställningsskydd, det skriver Kristianstadsbladet.

Ska även lämna goda vitsord

Efter utdragna förhandlingar har nu parterna kommit överens om en förlikning. Läraren har ändrat sin berättelse och nekar numera till att ha släppt bänklocket. Det är därför inte klarlagt vad som egentligen hände i klassrummet och han får därför 740 000 kronor – cirka 21 månadslöner, enligt Kristianstadsbladet.

Förlikningen innebär även att avskedandet återkallas och att anställningen i stället upphör. Kommunen är även skyldig att utfärda "goda vitsord, varav det ska framgå att kommunen med nöje kan lämna (lärarens namn) sina bästa rekommendationer”.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.