Klosters kyrka...
1 av 2
Klosters kyrka... - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Som liksom Eskilstunaån ligger i Eskilstuna.
2 av 2
Som liksom Eskilstunaån ligger i Eskilstuna. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Här är Sveriges fattigaste stad

Socialstyrelsen presenterar nu ny statistik om ekonomiskt bistånd i Sverige under förra året.


Om siffrorna.

Statistiken om ekonomiskt bistånd ingår i Sveriges officiella statistik (SOS) och omfattar uppgifter från Sveriges kommuner.

Statistiken avser ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd och bistånd för livsföringen i övrigt samt introduktionsersättning.

Ny statistik från Socialstyrelsen visar var i landet flest människor under förra året fick ekonomiskt bistånd. Sett över hela landet fick ungefär fyra procent av befolkningen ekonomiskt bistånd men det varierar rejält från stad till stad.

Flest i Eskilstuna

Allra värst är det i Eskilstuna där nästan tio procent av invånarna fick ekonomiskt bistånd förra året. En viss skillnad mot Vellinge där endast omkring en halv procent fått samma hjälp. Andra städer som sticker ut är Lomma med ungefär en procent, Svedala med under en och en halv procent, Södertälje med nästan nio procent och Flen med strax över åtta och en halv procent.

I storstadsregionerna landar Stockholm på strax över tre procent, Göteborg på närmare sju och Malmö på exakt nio procent. 

Sammanlagt över tio miljarder

Sammanlagt betalade kommunerna ut omkring 10,6 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd, en ökning med två procent jämfört med året innan. Däremot var antalet hushåll, 225 106 stycken, som fick ekonomiskt bistånd oförändrat.

Allra vanligast är det med ekonomiskt bistånd till ensamstående mammor, 23 procent av de ensamstående mödrarna fick ekonomiskt bistånd förra året.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!