Radiotjänst har sågats på nätet.
1 av 4
Radiotjänst har sågats på nätet. - Foto: Scanpix
Gunnar Karlsson, professor i teletrafik vid KTH.
2 av 4
Gunnar Karlsson, professor i teletrafik vid KTH. - Foto: KTH
Radiotjänst.
3 av 4
Radiotjänst. - Foto: Radiotjänst
Johan Gernandt  på Radiotjänst förklarar att folk har rätt att tycka vad de vill men att den negativa responsen är tråkig.
4 av 4
Johan Gernandt på Radiotjänst förklarar att folk har rätt att tycka vad de vill men att den negativa responsen är tråkig. - Foto: Radiotjänst

Experten: Därför gör Radiotjänst fel – och här är alternativen

Ilskan och kritiken mot Radiotjänst har varit massiv. Nu förklarar Gunnar Karlsson, professor i teletrafik vid KTH, varför Radiotjänsten har fel och vilka alternativ som finns.


Teveavgiften

Radiotjänst uppdrag är att få svenskar att betala teveavgift till public service-bolagen SVT, SR och UR. 

Tidigare har avgiften endast gällt hushåll med tevemottagare. Men från och med i år beslutades att avgiften även ska gälla hushåll med datorer eftersom man kan följa bland annat SR och SVT Play via nätet.

Beslutet överklagades men i veckan ställde sig Förvaltningsrätten på Radiotjänsts sida vilket innebär att alla som äger en dator eller en surfplatta är avgiftspliktiga, i juridisk mening. 

Läs mer här.

Protestgrupper med tiotusentals medlemmar, hotfulla inlägg och våldtäktshån på Facebook. Radiotjänsts nya avgift för hushåll med datorer och surfplattor har mötts av protester.

I en debattartikel på Svenska Dagbladet skriver Gunnar Karlsson, professor i teletrafik vid KTH, att lagen Radiotjänsten stödjer beslutet på är ohållbar eftersom det inte är datorn som kan ta emot tevesändningar – utan programmen i datorn.

Ingen kan kräva att man installerar en programvara. Det leder till en intressant motsägelse i lagen att en dator är avgiftspliktig enligt paragraf 2 och avgiftsbefriad enligt paragraf 6. Jag är inte jurist, men jag tror inte att lagar ska kunna tolkas så att de säger emot sig själva, säger Karlsson till Nyheter24.

Enligt Karlsson bör frågan prövas i kammarrätten så att lagen kan ändras. Vi på Nyheter24 bad Karlsson att ta fram fem alternativ som Radiotjänst kan använda sig av.

  • "Datorn är avgiftspliktig"
    Dagens situation. Radiotjänst AB arbetar efter förvaltningsrättens domar som säger att datorer kan ta emot tevesändningar och är därför avgiftspliktiga. Alla hushåll som har en teve, dator eller datorplatta ska betala teveavgift.

  • "Mottagarprogram i datorn är avgiftspliktiga"
    Det krävs program i datorn för att kunna ta emot tevesändningar. Därför måste lagen ändras så att det blir program som till exempel Adobe Flash Player som blir avgiftspliktiga

  • "Helt avgiftsfritt"
    Datorer och andra mobila enheter blir helt avgiftsbefriade och Radiotjänst AB återgår till hur det var tidigare. Karlsson menar att det finns stöd för den tolkningen i förarbetena till radio- och tv-lagen.

  • "Betalteve"
    Radiotjänst AB ger inloggningsuppgifter till de som betalar licens och som då får tillgång till alla program på webben. Andra kan betala för att få tillgång till vissa program eller under viss tid. Den som inte betalar kan få tillgång till nyheter och samhällsinformation.

  • "Avgiften ingår i skatten"
    Tevelicensen avskaffas och public service betalas via skatten. Programbolagen SVT, SR och UR anser dock att det riskerar deras oberoende från staten

    Personligen tycker Karlsson att Radiotjänst valt att fokusera på fel fråga. Han menar att intäkterna från datoravgiften är låga sett till hur mycket förtroendet för public service skadas.

    – Irritationen är väldigt stor. Men jämför man teveavgiften med till exempel skatter och SL-kort är summan inte särskilt stor. Jag tycker att Radiotjänst borde fokusera på att upprätta förtroendet för public service. Fortsätter det så här får unga människor en allt sämre bild av public service, säger Karlsson.

  • /
    /
    /
    /
    De senaste nyheterna direkt i din inkorg!