Nicklas Platow (M) förstår inte kritiken.
1 av 2
Nicklas Platow (M) förstår inte kritiken. - Foto: Privat/Facebok
Nicklas Platow, första vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Karlskrona.
2 av 2
Nicklas Platow, första vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Karlskrona. - Foto: Privat

Skolpolitiker söker personal – med lättklädd tjej: "Gäller att sticka ut"

Moderatpolitikern Nicklas Platow söker "sköna servitriser" till sin restaurang – men har hamnat i blåsväder sedan jobbannonseringen pekats ut som sexistisk. En av annonserna visar ett par kvinnoben i höga klackar och korta shorts.
– Det gäller att sticka ut, det är svårt att profilera sig sig med ett par mysbxyor, säger Platow till Nyheter24.


"Kan påverka bilden – men..."

Nicklas Patow säger till Nyheter24 att man måste skilja på hans roll som politiker och privatperson och krögare.

Partikollegan Jan Lennartsson, vice gruppledare för Moderaterna i Karlskrona, tror dock inte att Patows marknadsföring av restaurangen påverkar politikerrollen.

– Allt du gör kan i viss mån påverka bilden av en som person. Men här är det en tydlig skillnad. Han väljer hur han ska marknadsföra sitt företag, säger Lennartsson till Nyheter24.

KARLSKRONA Moderatpolitikern Nicklas Platow, 41, söker personal till sin nystartade nöjeskrog i Karlskrona.

"Vi söker 8 sköna servitriser/bartenders, samt 3 coola kockar till Karlskronas nya nöjessatsning i sommar", lyder annonsen.

Men det är en viss tillhörande annonsbild som har kommit att hamna i fokus.

"Del av bildserie"

Bilden visar endast ett par nakna kvinnoben, iförda ett par korta jeanshorts och klackar. Den har anklagats för att vara sexistisk, både av nätverket "Allt är möjligt" och bland privatpersoner på Facebook. Annonsen har dessutom blivit anmäld till reklamombudsmannen, rapporterar lokaltidningen Sydöstran.

Men när Nyheter24 når Platow tar han kritiken med ro.

– Det är viktigt att förstå hela sammanhanget. Bilden är del av en bildserie. Det finns till exempel en bild på en killrumpa i shorts, säger Platow och hänvisar till bilden nedan:

Jobbar med barn- och skolfrågor

Till vardags arbetar Platow som första vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden men han ser inte hur rollerna politiker och krögare skulle kunna krocka med varandra. Han tror heller inte att hans roll kan komma att ifrågasättas med anledning av annonseringen

– Jag är skolpolitiker och jag driver restaurang på fritiden. Jag skiljer på de två rollerna, något som många inte kan göra. 

Jan Lennartsson, vice gruppledare för Moderaterna i Karlskrona, menar att han inte har någon anledning att kommentara Platows roll som egenföretagare eftersom han inte gör något olagligt.

– Personligen tycker jag att det är överdriven uppfattning och detta är uppblåst. Jag har förtroende för Nicklas i hans roll, säger Lennartsson till Nyheter24.

Liknas vid Hooters reklam

Vid en första anblick är det lätt att dra kopplingar mellan den amerikanska restaurangkedjan Hooters – som är kända för att endast anställa attraktiva, lättklädd kvinnor – och Platows annons. Platow säger sig inte känna till Hooters men förstår att man kan ha olika känslor inför bilderna och tolka dem på olika sätt. 

– Det kan uppfattas som en fräck bild beroende på vem som tittar på den men det är inget som är helt naket. Jag ser den inte som ett stort problem, säger Lennartsson.

Platow trycker flertalet gånger på att det är viktigt att se bilden i sitt sammanhang där temat är fängelser, mat, rock och USA.

Vad har kvinnan på bilden med temat att göra?

– Det har med rock att göra. Ska kvinnor bespottas för att de går i korta shorts? De flesta kvinnor går runt i shorts nu under sommaren.

Problemet är väl att ni söker anställda med en annons som kan uppfattas som sexistisk.

– Det gäller att sticka ut, det är svårt att profilera sig sig med ett par mysbxyor, säger Platow.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!