Debattartikeln som lett till starka reaktioner.
1 av 8
Debattartikeln som lett till starka reaktioner. - Foto: SCANPIX / Faksimil Ekuriren.se
Partitopparna i SvP längst fram i tåget under en tidigare marsch.
2 av 8
Partitopparna i SvP längst fram i tåget under en tidigare marsch. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN
Stefan Jacobsson, partiledare.
3 av 8
Stefan Jacobsson, partiledare. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
Revolutionära Fronten har den senaste tiden attackerat flera meningsmotståndare i Mälardalen.
4 av 8
Revolutionära Fronten har den senaste tiden attackerat flera meningsmotståndare i Mälardalen. - Foto: Faksimil Youtube / Montage
Fredrik Pettersson, politisk redaktör på lokalkonkurrenten Folket.
5 av 8
Fredrik Pettersson, politisk redaktör på lokalkonkurrenten Folket. - Foto: Folket
Våldsamheter från SvP-demonstrationen i Eskilstuna 2012.
6 av 8
Våldsamheter från SvP-demonstrationen i Eskilstuna 2012. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Första maj-demonstration i Jönköping 2013.
7 av 8
Första maj-demonstration i Jönköping 2013. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
SvP-medlem med sköld.
8 av 8
SvP-medlem med sköld. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX

Lät nazistledare skriva på bästa debattplats

Eskilstuna-Kuriren lät Svenskarnas partis ledare ta avstånd från politiskt våld i en debattartikel – trots att han själv beväpnat sig med påk. Nu får tidningen stor kritik.


Revolutionära Fronten i Mälardalen

Stefan Jacobsson fick skriva debattartikeln med anledning av de attacker mot meningsmotståndare som vänsterextrema Revolutionära Fronten legat bakom den senaste tiden. Nyheter24 har flera gånger skrivit om den löst sammansatta organisationen. Polisen menar att de har bra koll på vilka som ingår i gruppen – men att det ändå är mycket svårt att fälla någon för något brott.

Revolutionära Fronten har bland annat attackerat en persons hem genom att sätta en yxa i dörren och tömma en brandsläckare genom brevlådan.

ESKILSTUNA. Under rubriken "Vi tar avstånd från politiskt våld" fick Stefan Jacobsson, partiledare för nazistiska Svenskarnas parti (SvP), skriva på Eskilstuna-Kurirens bästa debattplats på måndagen.

Detta trots att Jacobsson själv så sent som i somras beväpnade sig med ett påkliknande föremål. På bilden till debattartikeln ses dessutom en SvP-medlem attackera en person med spetsen på en flaggpinne.

– Det blir djupt ironiskt, säger Fredrik Pettersson, politisk redaktör på lokalkonkurrenten Folket (som dock ägs av samma företag som Eskilstuna-Kuriren), till Nyheter24.

Vad tänkte du när du såg debattartikeln?

– Jag satte morgonkaffet i vrångstrupen. Det är väldigt olyckligt att Södermanlands största tidning låter ett nazistparti tvätta byken på sin debattsida.

Chefredaktören visste inget

Faktum är dock att Eskilstuna-Kurirens egen chefredaktör och ansvarig utgivare, PeO Wärring, också satte kaffet i halsen. Han menar att publiceringen var ett rent misstag.

– Det var ett mänskligt misstag. Men jag vill inte hänga ut någon enskild person för vad den gjort och inte gjort. I slutändan faller ansvaret på mig, säger han till Nyheter24.

Wärring menar att SvP inte ska få publicera debattartiklar i hans tidning.

– Vår policy är att inte ta in insändare och debattartiklar från partier som inte accepterar demokratiska värderingar och mänskliga värden. De får givetvis sprida sin propaganda i ett demokratiskt samhälle, men inte i Eskilstuna-Kuriren, säger han.

Så sent som i juni intervjuade Pettersson Wärring om just Svenskarnas parti. Så här svarade han då på om Eskilstuna-Kuriren skulle kunna ta in en insändare från SvP:

– Vi har ju principen att vi bedömer det från fall till fall. Det beror på vad som står i texten. Men tidningens tradition är att inte sprida den typen av åsikter, totalitära eller nazistiska, rasistiska åsikter. Men jag kan inte generellt säga att det står Svenskarnas parti bakom och får aldrig skriva i Kuriren, utan det bedöms från fall till fall.

SvP-ledaren beväpnade sig med påk

Pettersson var själv med när Svenskarnas partis första maj-demonstration 2012 urartade i Eskilstuna och bevittnade hur både nazister och motdemonstranter brukade våld. Under ett partimöte i Halmstad i juli gick en liten grupp SvP-medlemmar till attack mot en annan grupp människor som uppgavs tillhöra Antifascistisk aktion (Afa). 

Partiledaren Jacobsson beväpnade sig då med ett "påkliknande föremål" enligt Hallandsposten. Senare hävdade han i en text på partiets hemsida att det varit ett arbetsredskap han hade kvar i bilen efter veckans arbete.

"Man kan inte vara obekanta med vilka de är"

Folkets Pettersson menar att det på flera håll, även bland journalister, finns en stor okunskap om vilka Svenskarnas parti är. Men den ursäkten borde inte gälla i Eskilstuna, där attacker från vänsterextrema Revolutionära Fronten har lett till att SvP omnämnts i medierna en längre tid.

– Man kan inte vara obekanta med vad de är för organisation, säger han.

Nyheter24 har varit i kontakt med SvP-ledaren Jacobsson som säger att han haft kontakt med Eskilstuna-Kurirens debattredaktion. Där hänvisar man dock alla frågor till chefredaktören Wärring.

Vid 10.30-tiden plockade Eskilstuna-Kuriren ned debattartikeln från nätet, men den publicerades även i papperstidningen.

På Twitter har reaktionerna varit starka mot Eskilstuna-Kurirens publicering

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.