Colette har drivit bloggen Colette VIP sedan i april.
1 av 3
Colette har drivit bloggen Colette VIP sedan i april. - Foto: Studio Gimlin
På den här parkeringsplatsen bakom Grand Hotel sker mycket av sexhandeln.
2 av 3
På den här parkeringsplatsen bakom Grand Hotel sker mycket av sexhandeln.
Så här kan det se ut på parkeringen en morgon.
3 av 3
Så här kan det se ut på parkeringen en morgon.

"Jag ser unga tjejer som säljer sex varje dag"

Pedofiler, torskar och prostituerade. Bloggaren Colette har sedan i april köpt tid med de alla för att belysa sexhandeln i Sverige. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om hur sexköpen går till, vilka som prostituerar sig – samt hur män skapar sig mer makt genom att recensera kvinnorna på nätet.


Sexannonssvenska

Köpare och säljare på de olika sexsajterna kommunicerar med ett eget språk:

Incall: Säljare har eget ställe
Outcall: Köpare måste ordna ställe
Franskt: Oralsex
Spanskt: Sex mellan kvinnans bröst
Grekiskt: Analsex
BJ: Avsugning
BBBJ: Avsugning utan kondom
Wet: Kiss
GEF: Flickvänsupplevelse
DSL: "Kuksugarläppar"
A-level: Lyxprostituerad

Framtagen med hjälp av bloggen Colette VIP.

Colettes intervjuer

STOCKHOLM.  "Hon måste ha varit ungefär ett år när det hände första gången. Jag bytte på henne, och plötsligt kom det som en värme över mig. Jag föll som i trans och kunde inte stoppa mig".

Det är orden från en pedofil intervjuad av bloggaren Colette som driver sajten Colette VIP. Sedan i april har hon köpt tid med flera prostituerade, torskar och pedofiler för långa intervjuer om varför det blivit som det blivit.

"Låtsas som att det inte finns"

Målet är främst att belysa sexhandeln i Stockholm och de prostituerades situation. I dag lever de, enligt Colette, i ett skuggland som varken prioriteras av polis eller politiker.

– Jag vill visa människorna bakom. Det här är inte något vi kan sopa under mattan. Varje dag ser jag nya tjejer som börjar sälja sex. Jag vill visa vad de här människorna går igenom. De är individer med historier som måste upp i ljuset – först då kan vi se problemet och göra något åt det, säger Colette till Nyheter24.

Ingen hängs ut i bloggen utan allt handlar om att öka förståelsen och kunskapen.

– Vi måste analysera det här från grunden och få bort den här stigmatiseringen som prostituerade lider av. Just nu låtsas alla som att de inte finns, som att de inte är människor. 

18- och 19-åringar börjar sälja sex

Sexhandeln i Stockholm sker på gatan och på främst fyra olika nätsajter. Colette förklarar att det finns tre grupper av prostituerade; de som gör det för att kunna köpa lyxvaror, traffickingoffer – och de som helt enkelt tvingas till det för att överleva eller för att finansiera sina missbruk. I och med de senaste årens utförsäkringar har den senare gruppen blivit allt större.

– Det är ett av dagens stora problem. Många av dem jag träffar prostituerar sig enbart för att de inte har något annat val. Kvinnor som inte har någonting kvar att sälja och måste ge sina barn mat. Jag har även sett en ökning av unga flickor, 18-19 år, som är ute efter snabba pengar. Jag ser nya unga tjejer ge sig in i den här branschen varje dag, säger hon och fortsätter:

– Det handlar mycket om att de vill ha leksaker. Man vill köpa, man vill unna sig eller kanske imponera på kompisgänget. Det är strävan efter lyx. Det tankesättet är farligt, för prostitution är ingen quick fix. Det är inga lättförtjänta pengar.

"Ingen mår bra av det här"

Som ung prostituerad kan man tjäna upp till 10 000 kronor om dagen i Stockholm. Torskarna är ute efter unga kvinnor och de kan betala mellan 2 500 till 5 000 kronor för en timme.

– De här tjejerna säger att det är bra, att de älskar sex och att de tjänar bra pengar. "Vi förenar nytta med nöje". Men så är det inte – tro mig. De stänger av sina känslor och till slut blir det så normaliserat att de inte känner något. Till slut brister det. Ingen mår bra av det här.

Ingen alls?

– Det är klart att det finns starka individer som har hittat sin nisch. De har funnits i branschen ett tag och ser det som ett yrke. De kan hantera det, men de är väldigt få. 

Klart är att det är torskarna som sitter på makten. Colette berättar att torskarna blivit färre samtidigt som de prostituerade blir fler hela tiden. Något som leder till stor konkurrens om torskarna – och lägre priser. Ett annat sätt som männen utvecklat för att ge sig själva mer makt är att recensera de prostituerade på olika nätsajter.  

– De förväntar sig att få valuta för sina pengar och att du ska göra det de vill. Gör du inte det så finns de här sajterna där de recenserar tjejerna. "Hon är inte värd att besöka", och så vidare. Tjejerna är rädda för de här recensionerna och resultatet blir att de gör det som torsken förväntar sig. Även om det är saker de inte vill göra. 

Hur stor risk att åka dit löper en man som köper sex i kväll?

– Noll. Om du inte är en kändis eller någon högt uppsatt åklagare. En helt vanlig man åker inte fast i Sverige. De skaffar kontantkort så att de inte kan spåras. Även om det finns tjejer som kräver att det ska vara registrerade nummer för deras egen säkerhet.  

Du köper tid med prostituerade för att kunna göra de här intervjuerna – och det här är på din fritid. Hur har du råd?

– Det kostar. Jag har faktiskt sålt grejer för att kunna bekosta det här med bloggen. Vissa av tjejerna säger att pengarna går till langare direkt. Ibland har jag köpt mat till dem. Men jag vill satsa på det här.

Vad är målet med bloggen?

– Det här är viktiga frågor, och jag vill arbeta aktivt med att sprida dem och historierna från dem som lever i den här världen. Jag gör det ju dels genom bloggen, men även genom att föreläsa om det. Det här är helt enkelt frågor som förtjänar att spridas.

– Jag kikar även på att starta en fond för att kunna hjälpa fler. Det handlar om att vara ett stöd för de här människorna även när alla, inklusive de sociala myndigheterna, vänder dem ryggen. Det ska vara ett stöd när läget verkligen är akut, för det är precis i de lägena som någon kan tvingas göra något som de senare ångrar. Det handlar inte om att döma någon, utan om att ge hjälp där det verkligen behövs. Det här är ju en fråga som jag brinner starkt för och om jag bara kan rädda några så är det värt all tid.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.