Det är ett tabubelagt ämne bland kvinnor.
1 av 3
Det är ett tabubelagt ämne bland kvinnor. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Hanna Persson tycker att det är viktigt att lyfta frågan.
2 av 3
Hanna Persson tycker att det är viktigt att lyfta frågan. - Foto: andreas schulz
– Vi bajsar också!
3 av 3
– Vi bajsar också! - Foto: Scanpix

Kampanj uppmuntrar kvinnor att göra tvåan

En ny kampanj uppmuntrar kvinnor till att våga bajsa på allmänna toaletter – något som många inte vågar göra på grund av det känns skämmigt.– Att inte tjejer bajsar offentligt handlar om att det finns en massa förväntningar på hur en tjej ska vara, säger Hanna Persson, feminist och bloggare, till Nyheter24.


Mer om "Onödigt"

Här kan du läsa mer om kampanjen "Onödigt" på deras Facebooksida.

Här kan du se informationsfilmen.

SVERIGE. Kampanjen, "Onödigt", vill uppmuntra kvinnor till att gå oftare på toaletten och göra tvåan – speciellt i offentliga miljöer.

Kelloggs, som står bakom kampanjen, har tagit del av olika europeiska undersökningar som visar att magproblem är något man egentligen själv skapar – därför var de nyfikna på hur det såg ut i Sverige.

– Undersökningen visade överraskande att två av tre kvinnor upplever mer problem med magen än män och vi tycker att alla har rätt till en bra mage. Resultaten visade samtidigt att många kvinnor känner sig obekväma med att bajsa utanför hemmet. Vi tänkte att denna idé skulle sätta fokus på magproblem i Sverige, säger Catarina Kakko, senior brand manager på Nordisk Kelloggs, till Nyheter24.

Ideal att leva upp till

Feministen och bloggaren, Hanna Persson, 25, tycker att det är viktigt att lyfta frågan och ifrågasätta könsrollerna.

– Jag får ibland mejl från tjejer som chockerande undrar hur jag kan fisa inför min sambo. De tycker att det är sjukt, men det riktigt sjuka är väl att vi skadar oss själva genom att låta bli att bajsa och släppa på trycket? Allt för att passa in i ett ideal. Självklart är det inte skitkul att ständigt snacka bajs, men samtidigt krävs mer snack för att ta bort tabun, säger Persson till Nyheter24.

Kampanjens syfte är att avdramatisera det tabubelagda ämnet. Kvinnor, som män, ska kunna gå på toaletten utan att skämmas men förhoppningen är att – allra främst – kvinnor ska sluta känna sig obekväma.

– Att inte tjejer bajsar offentligt handlar om att det finns en massa förväntningar på hur en tjej ska vara: måna om sitt utseende, alltid fräscha och dofta hallon. Jävligt jobbigt och framförallt – skadligt att leva upp till den bilden, säger Persson.

Ingen ska behöva skämmas

Kampanjen har haft stor spridning och engagemang i de sociala medierna. 

– Vi har en kampanjfilm som till i dag har haft cirka 25 000 visningar och många väljer att gilla, dela och kommentera. Vi har fått många kommentarer på att det här är ett bra initiativ och att ingen borde skämmas för att gå på toaletten, säger Kakko.

Så vad kan vi göra för att få tjejer att sluta känna skam över bajsandet?

– Jobba mot dessa skadliga könsroller och ideal. Är det inte helt sinnessjukt att det har gått så långt att tjejer blir sjuka av idealen? Att kraven på "den fräscha tjejen" är så höga att vi till och med slutar med våra mänskliga behov. Vi måste se, uppmärksamma och ifrågasätta idealen, säger Persson.

Har du något tips på vad man kan göra för att avdramatisera bajsandet på exempelvis jobbet, med ny partner eller hos vänner?

– Vet du? Alla bajsar. Precis varenda en. Till och med Marie Serneholt och prinsessan Madeleine. Tänk på dem med en rejäl diarré och njut av tanken på att vi alla i grund och botten bara är människor, avslutar Persson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.