Lundsberg får fortsätta hålla öppet.
1 av 4
Lundsberg får fortsätta hålla öppet. - Foto: Scanpix
Flera elever vägrade lämna sina elevhem.
2 av 4
Flera elever vägrade lämna sina elevhem. - Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Lundsberg överklagade Skolinspektionens beslut och krävde att det skulle hävas.
3 av 4
Lundsberg överklagade Skolinspektionens beslut och krävde att det skulle hävas. - Foto: Scanpix
Skolinspektionen har gjort flera utredningar av Lundsberg.
4 av 4
Skolinspektionen har gjort flera utredningar av Lundsberg. - Foto: Scanpix

Beslut: Lundsberg får fortsätta vara öppet

Riksinternatet Lundsbergs skola får hålla fortsatt öppet. Det beslutet meddelades sedan kammarrätten avslagit Skolinspektionens överklagande.


Lundsberg

Ligger i värmländska Kristinehamn, är en av tre riksinternat i Sverige. Skolan består av åtta olika elevhem men bara sex av dem är i bruk. Lundsberg har flera gånger tidigare uppmärksammats för missförhållanden.

Bland tidigare elever återfinns Ny Demokratis gamla partiledare Ian Wachtmeister, prins Bertil, prins Carl-Philip, skådespelaren Johan Rabaeus och sportbilsgrundaren Christian von Koenigsegg.

I augusti meddelade Skolinspektionen att riksinternatet Lundsberg skulle stängas – men beslutet överklagades och förvaltningsrätten gav skolan rätt. Nu har kammarrätten slagit fast den tidigare domen – genom att avslå Skolinspektionens överklagan.

Lundsberg får alltså fortsätta hålla öppet tills vidare, precis som det meddelades i början av september.

"Den händelse som inträffade i slutet av augusti 2013 var av allvarlig karaktär och framstår som en grov kränkning av de elever som drabbades. Skolinspektionen har dock så sent som i april 2013 avslutat tidigare tillsynsärende. Det kan också noteras att eleverna vid Lundsbergs skola, efter att Skolinspektionens beslut meddelats, haft möjlighet att bo kvar på elevhemmen", skriver kammarräten i domen.

Strykjärnsskandalen

Det var efter att flera elever bränts med strykjärn som beslutet om att stänga skolan först togs. Det har tidigare förekommit flera uppgifter om pennalism och våld på skolan.

Efter beskedet från Skolinspektionen sparkades rektorn Staffan Hörnberg, som var oanträffbar efter nollningen då han befann sig på ripjakt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.