Motståndsrörelsen i Stockholm under en manifestation på Karl XII:s dödsdag, 30 november.
1 av 4
Motståndsrörelsen i Stockholm under en manifestation på Karl XII:s dödsdag, 30 november. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Den rasideologiska miljöns aktörer. Nu kartlägger Nyheter24 nazismen i Sverige.
2 av 4
Den rasideologiska miljöns aktörer. Nu kartlägger Nyheter24 nazismen i Sverige. - Foto: Scanpix / Montage
Pär Öberg, högt uppsatt inom SMR, på en demonstration i Stockholm.
3 av 4
Pär Öberg, högt uppsatt inom SMR, på en demonstration i Stockholm. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Bråk i samband med en SMR-demonstration (och tillhörande motdemonstration) i Skellefteå.
4 av 4
Bråk i samband med en SMR-demonstration (och tillhörande motdemonstration) i Skellefteå. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Säpo: "Det finns flera anhängare som kan tänka sig använda våld"

NAZISMEN I SVERIGE DEL 2. Svenska motståndsrörelsen är en nazistisk grupp vars mål är att störta det svenska statsskicket. Men hur farliga är de egentligen – och vad är de dömda för? Nyheter24 har tagit hjälp av Säkerhetspolisen för att titta närmare på SMR.


"Nätet är nazisternas bästa verktyg"

Demonstrationer i Umeå och marsch genom Stockholm. Nazistiska organisationer har den senaste tiden gjort sig hörda i Sverige. Men hur ser rörelsen ut 2013? Här är grupperna, hur de jobbar och var de finns.

SMR

Svenska motståndsrörelsen är en nazistisk rörelse som är strikt hierarkisk. Gruppen styrs av ett ledningsråd som har flera sektioner under sig.

Utöver interna aktiviteter som träning och ideologisk skolning genomför SMR demonstrationer, torgmöten och delar ut flygblad samt sätter upp banderoller. Rörelsens symbol är en grön flagga med en svart pil som pekar uppåt. Det är Tyrrunan efter den fornnordiska guden Tyr som betyder kamp och seger. Symbolen användes bland annat av Hitlers nazister. 

Klas Lund är 45 år och ledare för den nazistiska rörelse som Säkerhetspolisen bedömer utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Han är dömd för dråp, vapeninnehav och grovt rån. Polisen misstänker att rånen kan ha begåtts för att finansiera kampen för ett nazistiskt rike. 

Enligt Expressen köpte Lund bland annat gevär, armborst, skottsäkra västar och ammunition för delar av rånbytet.

Svenska motståndsrörelsens (SMR) mål är att störta det svenska statsskicket. Flera av medlemmarna är dömda för hets mot folkgrupp och en kartläggning som genomfördes av Stiftelsen Expo år 2009 visar att 95 personer med anknytning till SMR är dömda för 43 olika våldsbrott. 

Även den ansvariga utgivaren för SMR:s "nyhetssida" Nordfront har dömts för hets mot folkgrupp och anmälts flera gånger. Fallen gäller olika typer av innehåll på sajten.

Vill nå sina mål med hjälp av våld

Den senaste tiden har Svenska motståndsrörelsen synts mer än vanligt med demonstrationer i Umeå och marschen i Stockholm. Men hur pass stora är de i Sverige i dag? Säkerhetspolisens pressekreterare Fredrik Nilsson ger Säpos bild av rörelsen.

– Svenska motståndsrörelsen är en organisation inom det som Säkerhetspolisen kallar vit makt-miljön, det vill säga den del av det som i media kallas högerextremister och som begår politiskt motiverade brott eller förespråkar våld som en metod för att förändra vårt styrelseskick, säger Nilsson.

Säpo: Kan inte genomföra det i praktiken

Enligt Säpo förespråkar Svenska motståndsrörelsen våld för att nå sina politiska mål. Men långt ifrån alla SMR:s aktiviteter är våldsamma och alla medlemmar är inte heller beredda att själva begå brott.

– Vare sig SMR eller den svenska vit makt-miljön som sådan bedöms i dagsläget inte ha förmåga att genomföra sina avsikter i praktiken, men det finns flera anhängare som har eller kan tänka sig att använda våld mot enskilda individer och samhällsföreträdare i politiskt syfte, säger Nilsson.

Flera av de som utåt sett tar avstånd från våld hör numera hemma i Svenskarnas parti. Några av de allra högsta partitopparna där har en bakgrund i SMR, däribland partiledaren Stefan Jacobsson. Han greps dock så sent som i somras i Halmstad sedan han beväpnat sig med en påk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.