Abrahim "Ibbe" Jabateh ska utvisas till Liberia.
1 av 2
Abrahim "Ibbe" Jabateh ska utvisas till Liberia. - Foto: Faksimil Smålandsnytt
Något som Mattias Sandelius försöker hindra.
2 av 2
Något som Mattias Sandelius försöker hindra. - Foto: Privat

Kämpar för att vännen "Ibbe" ska få stanna: "Mer integrerad än jag"

Snart ska Abrahim "Ibbe" Jabateh utvisas ur landet – något som upprör många. Inte minst hans vän Mattias Sandelius. Med en namninsamling hoppas han kunna stoppa utvisningen.


Vill överklaga

När "Ibbe" ska utvisas är ännu oklart.

Men han hoppas fortfarande på att kunna överklaga Migrationsverkets beslut, skriver Smålandsnytt.

Namninsamling

Namninsamlingen för "Ibbe" har fått över 10 000 underskrifter.

Här kan du också skriva under.

HULTSFRED. Den planerade utvisningen av 18-årige Abrahim "Ibbe" Jabateh upprör många. Trots att han bott i Sverige i sex år, går på gymnasiet i Hultsfred och har bott hos samma fosterfamilj sedan han kom till landet så ska "Ibbe" nu utvisas till Liberia – där han inte kan språket och inte har någon som kan ta emot honom.

Ett besked som togs för sex år sedan och som blir aktuellt nu när han har fyllt 18.

– Jag känner mig död, jag har bott här sedan jag var liten. Jag skulle göra vad som helst för att få stanna, säger han till Smålandsnytt.

Samtidigt så är det många som protesterar. På Twitter finns hashtaggen #låtibbestanna och en namninsamling för att låta honom stanna i landet har i skrivande stund samlat ihop över 10 000 namnunderskrifter. 

"Mer integrerad i det svenska samhället än vad jag är"

Bakom namninsamlingen ligger Ibbes vän Mattias Sandelius.

– Jag känner Abrahim väldigt väl. Han bor i samma ort som jag, Silverdalen, och vi har även spelat i samma fotbollslag i flera år. Vi är bra vänner, och jag kan inte tänka mig att tanken att han bara skulle försvinna. Det känns som en otroligt avlägsen tanke, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

 – Detta tycker inte jag handlar om känslor och värderingar, utan om moral och en människas rättigheter. Det är sunt förnuft att man inte skickar iväg en människa som talar flytande svenska, bott i Sverige i 6 år, till ett land där han bara bott i 6 månader som nyfödd. Särskilt när han bara pratar ett av de tre officiella språken i landet, engelska, som man i princip bara klarar sig på i huvudstaden. Jag tycker dock det är oerhört kul att vi fått sådan spridning på detta och att personer som Jacob Öqvist, John Guidetti och Jonas Gardell har visat sitt stöd.

Vad hoppas du kommer att ske härnäst?

– Jag hoppas att spridningen av detta orimliga beslut från Migrationsverket fortsätter, och att de till slut inser sitt misstag och låter Abrahim få stanna i Sverige. Abrahim utvisas alltså för att han "inte integrerat med det svenska samhället", detta togs upp på ett möte under tisdagen, och detta stod i ett protokoll där domen slogs fast. Om man går på en nationell linje på gymnasiet, spelar fotboll och är aktiv i föreningslivet samt bevisligen är otroligt omtyckt socialt när 300 människor demonstrerar endast för han utanför polishuset. Jag tror Abrahim är mer integrerad i det svenska samhället än vad jag är.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?