1 av 4
Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet.
2 av 4
Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet. - Foto: TT BILD
Något som fick Carolina Moberg Farraj att skriva ett Facebookinlägg.
3 av 4
Något som fick Carolina Moberg Farraj att skriva ett Facebookinlägg. - Foto: Privat
Något som nu leder till att hon terroriseras på nätet och över telefon.
4 av 4
Något som nu leder till att hon terroriseras på nätet och över telefon. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Skrev ett öppet brev till Jimmie Åkesson – trakasseras av rasister

Efter att ha läst om tårtattacken mot Jimmie Åkesson skrev Carolina Farraj Moberg ett Facebooinlägg om sina egna upplevelser – nu trakasseras hon både på nätet och över telefon. Något som även påverkat hennes fyraåriga dotter.
– Hon säger: "Varför ringer folk och skriker fula ord till dig mamma?", berättar Carolina för Nyheter24.


Carolinas brev

Hej Jimmie Åkesson!
Läste att du fick en tårta i ansiktet idag när du satt och skulle signera din bok, det var ju tråkigt att läsa! Det är aldrig kul när en debatt blir så aggressiv att det tar sig fysiska uttryck, eller hur?
Jag har aldrig fått en tårta kastad på mig... Bara stenar men det är ju inte samma sak! Jag blev ju inte kladdig eller så, bara rädd och förnedrad. Det kladdigaste jag fått på mig av en meningsmotståndare är spottloskor.

Det finns väljare i ditt parti som uttryckt att jag försatt mig i en hotfull situation själv eftersom jag valt att bli muslim och klä mig som jag gör.
Lika konstigt ur ett demokratiskt perspektiv som att hävda att du har försatt dig i situationen att få gräddtårta i ansiktet bara för att du råkar välja att bli partiledare för ett rasistiskt parti!
Galen värld vi lever i, eller hur Jimmie?
Jag förstår om du är upprörd över det som hände idag.
Jag förstår om du känner dig ofredad... Verkligen.
Typ som jag gjorde efter att de där killarna hade kallat mig "islamist-hora" och kastat stenar. Jag gick ut och berättade om det i min blogg och blev kallad gnällig.
Men som tur är slipper du gå ut med det du utsätts för, för det sköter ju Avpixlat, betalda av din kompis Kent, så du slipper bli kallad gnällig.
Skönt!
Hoppas vi kan verka för ett mer tolerant Sverige där vi lyssnar på varandra och visar varandra respekt från och med nu.
Men det skulle vara en kamp som skulle kräva sina uppoffringar.
Som att SD aldrig skulle kunna bli Sveriges tredje största parti.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson attackerades med en tårta vid en boksignering på Nytorget i Stockholm under tisdagen.

Något som fick Carolina Farraj Moberg att skriva ett Facebookinlägg riktat till Åkesson – ett inlägg som i nuläget har delats över 3 000 gånger och "gillats" av fler än 6 500 personer. Hon berättar om sina upplevelser, om hur hon som muslimsk kvinna blivit attackerad av rasister, och inte med tårta – utan med stenar.

Ett inlägg som dock inte bara har spridits bland människor som står på Carolinas sida. Hatmejlen har trillat in, liksom samtalen. Vilket hennes fyra år gamla dotter också har noterat.

– Det är någon som i dag, eller när det nu har hänt, om det var i natt eller i morse som lagt ut mitt nummer någonstans, eller mejlat runt, jag vet inte vart. Sedan dess har det ringt en massa arga snubbar som är arga över det där brevet, som är arga över att jag finns i Sverige och som har skrikit en massa saker i telefonen, och det har min dotter reagerat på. "Varför ringer folk och skriver fula ord till dig mamma?", fyra år gammal, säger hon till Nyheter24.

Hur svarar man på något sånt?

– Det är svårt, det är jättesvårt. Jag har sagt att de är arga och att de inte vet hur de ska bete sig, för det är inte snälla människor som gör så här. De har inte lärt sig det du har lärt dig, att man måste vara snäll. Vad ska man säga till en fyraåring liksom?

Hängs ut på hatblogg

Hon skrev inlägget för att hon ville nå ut, för att hon ville berätta. Men hon trodde inte att det skulle få så pass stor spridning. De positiva kommentarerna är fler, men de negativa och hatiska är svårare.

– De säger att det var ett väldigt hatiskt brev till Jimmie Åkesson men jag vet inte. Jag har läst igenom det några gånger efter att jag fått de kommentarerna men jag ser det inte. Några har sagt att det är lite raljerande, och det är det väl snarare. Men hatiskt, det är att ta i också, säger hon.

En snabbt titt i Carolinas Twitterflöde ger en tydligare bild. Det handlar framförallt om kommentarer tillhörande en text om henne på den rasistiska hatbloggen Exponerat. Människor tycker att hon ska stenas, att hon ska deporteras, att hon är en "tältkärring".

"Spekulerar i var jag bor"

Carolina säger att hon är van vid att få otrevliga mejl, bland annat efter att vid ett tidigare tillfällen ha hamnat på exponerat.

– Men när de börjar spekulera i var jag bor någonstans, vem jag är gift med och sånt. Det blir obehagligare. Sen blir det ju jättejobbigt när de faktiskt ringer, för det är jag inte van vid och det blir på ett annat sätt.

Vad kommer att hända nu?

– Jag vet inte. Jag har en massa mejl och en massa kommentarer som jag ska anmäla, för det har spårat ur lite. Sen får jag väl berätta att de här telefonsamtalen har kommit in, säger hon till Nyheter24. 

Några av Carolinas tweets:

/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pålägg återkallas – risk för listeria

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?