Förundersökningen mot Thoralf Alfsson inleds.
1 av 2
Förundersökningen mot Thoralf Alfsson inleds. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Det är blogginlägget om somalier har anmälts som hets mot folkgrupp.
2 av 2
Det är blogginlägget om somalier har anmälts som hets mot folkgrupp. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Förundersökning inledd mot SD-topp – anmäls för hets mot folkgrupp

Trots det tidigare beslutet om att inte inleda en förundersökning mot SD-toppen Thoralf Alfsson har nu en överklagare vid Åklagarmyndigheten beslutat om att förundersökningen ska inledas.


KALMAR. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Thoralf Alfsson skrev ett omtalat blogginlägg i juni 2012 som sedan polisanmäldes.

I inlägget kunde man bland annat läsa:

"För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten"

Anmälaren menade att citatet pekade ut gruppen somalier som brottslig och anmälde därför inlägget för hets mot folkgrupp.

I augusti 2012 beslutade man dock om att inte inleda en förundersökning mot Alfsson eftersom inlägget inte ansågs som brottsligt enligt åklagaren.

Begärde omprövning av beslutet

Föreningen Juridikfronten begärde därför omprövning av beslutet och nu har överåklagaren Göran Hellstrand vid Åklagarmyndigheten, beslutat att en förundersökningen om hets mot folkgrupp ska inledas. 

"De påståenden som skrivits på bloggen utgör inte led i en saklig och vederhäftig diskussion utan påståendena är förklenande och omotiverat kränkande för gruppen."

"Med hänsyn till vad som anförts ovan gör jag bedömningen att det kan antas att brott som hör under allmänt åtal har förövats."

"Märkligt om de ändrade sig"

Men Alfsson oroar sig inte över förundersökningen. 

– Åklagaren har tidigare lagt ner förundersökningen så det vore mycket märkligt om de skulle ändra sig från åklagarsidan, säger Thoralf Alfsson, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.