Emma Persson – den enskilt största anledningen till att Abbas är tillbaka?
1 av 5
Emma Persson – den enskilt största anledningen till att Abbas är tillbaka? - Foto: TT BILD / Faksimil / Privat
De senaste årens rubriker.
2 av 5
De senaste årens rubriker. - Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Migrationsverket beslöt att Abbas skulle skickas till Iran 2009.
3 av 5
Migrationsverket beslöt att Abbas skulle skickas till Iran 2009. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Men när polisen verkställde utvisningen skickades han till Irak i stället för Iran.
4 av 5
Men när polisen verkställde utvisningen skickades han till Irak i stället för Iran. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Emma Persson har slitit för Abbas i tre år.
5 av 5
Emma Persson har slitit för Abbas i tre år. - Foto: Privat

Hon hjälpte Abbas tillbaka – efter den felaktiga utvisningen

Abbas Ofoghikouhy, 55, kom i veckan tillbaka till Sverige. För tre år sedan utvisades han till Irak i stället för Iran – och fängslades direkt. Den som hjälpt honom från Sverige är advokaten Emma Persson. – Det är klart att det känts maktlöst, säger hon till Nyheter24.


Detta har hänt

2002: Abbas flyr från Iran till Sverige.

2007: Besked om utvisning från Migrationsverket.

2008: Migrationsöverdomstolen meddelar ej prövningstillstånd. 

6 oktober 2010: Abbas flygs ut ur Sverige från Gävle. Gränspolisen tar fel på land och skickar honom till Irak i stället för Iran.

19 oktober 2010: Gränspolisen JO-anmäls av Emma Persson.

14 november 2011: Fallet uppmärksammas i medierna, först av Ajour, sedan hakade större medier som Persson varit i kontakt med på.

9 december 2011: Polismyndigheten i Gävle får allvarlig kritik från Justitieombudsmannen (JO) för den felaktiga utvisningen.

Februari 2012: Justitiedepartementet svarar på frågor om fallet och säger att det är ett prioriterat ärende att få ut Abbas.

13 juli 2012: Persson och kollegorna Thomas Bodström och Claes Borgström skriver på DN Debatt att det är dags för justitieministern att ta ansvar.

9 januari 2013: Abbas släpps fri från sin cell på Al-Elwaya polisstation. Nu kämpar han mot sjukdomar och psykisk ohälsa för att kunna ta sig tillbaka till Sverige för en ny asylprövning.

2 december 2013: Abbas återvänder till Sverige och träffar sin familj, och sin advokat, på Arlanda.

Se Abbas landa

Aftonbladet var på plats på Arlanda när Abbas fick träffa sin familj för första gången på tre år. Se klippet här.

Den 6 oktober 2010 utvisades Abbas Abbas Ofoghikouhy till Irak. Men han skulle aldrig dit. Gränspolisen tog fel land – och misstog Irak för Iran.

När han landade i Bagdad greps han direkt. 

Abbas är feilikurd. På 80-talet, under Saddam Husseins regim i Irak, utvisades han till Iran och fick iranskt medborgarskap. Men där levde han under mycket svåra omständigheter och flydde därför till Sverige 2002. 

Fick magsår och dålig syn

Under fångenskapen i Bagdad fick han utstå tortyr, något han själv berättade om när Nyheter24 pratade med honom via telefon i mars, två månader efter att han släppts på fri fot.

– Den här tiden har gjort att jag blev sjuk. Jag kan inte sova på nätterna, jag har fått magsår och dålig syn, berättade han.

Nu, mer än tre år efter den utvisningen och gränspolisens ödesdigra misstag, är Abbas tillbaka i Sverige.

"Det var helt fantastiskt"

Den kanske största anledningen till att han kunde landa på Arlanda i veckan är en alldeles särskild person. Advokaten Emma Persson. Hon har JO-anmält, debatterat, skrivit artiklar, gjort intervjuer och pressat myndigheterna.

På måndagen fick hon till slut träffa sin klient.

– Det var helt fantastiskt se honom. Det har dragit ut så mycket på tiden, säger hon till Nyheter24 om känslan av att se Abbas på svensk mark.

Till en början var det ett svårt arbete att tvinga myndigheterna att jobba med Abbas ärende. Men efter att Justitieombudsmannen (JO) gett hård kritik till polisen i Gävle i december 2011 hände något.

– Efter JO-kritiken har det fungerat väldigt bra, säger Persson.

"Klart att det känts maktlöst"

Men det har knappast varit någon lätt uppgift att kämpa för en klient man knappt kunnat ha kontakt med. En klient fast i en häktescell i en helt annan del av världen.

– Det är klart att det känts maktlöst. Särskilt förra hösten, då bokade jag glatt en resa men det går inte att få visum till Irak hur som helst utan anknytning till landet. Så det blev inget av det.

Under fjolåret kom så till slut en ljusning. Abbas verkade få släppas på fri fot och kunna ta sig tillbaka till landet han utvisades ifrån.

– Det var klart redan för ett drygt år sedan att han skulle kunna återvända, men sedan var det en rättsprocess där nere. Jag hade önskat att Beatrice Ask (justitieminister, reds. anm.) skulle ha gjort mer mot sin motsvarighet i Irak för att snabba på processen. Det borde inte ha tagit så här lång tid, säger advokaten.

"Kan inte se något annat än att han beviljas uppehållstillstånd"

Persson betonar att det inte bara varit hon som kämpat. Abbas familjemedlemmar, liksom svenska tjänstemän, har varit till god hjälp.

– Det har funnits någon eller några i Bagdad som hjälpt till. Men annars har det främst varit hans syster Sharife. Sedan har ambassadören i Bagdad, Jörgen Lindström, arbetat på ett helt fantastiskt sätt.

Den stora frågan alla ställer sig när Abbas till slut kommit tillbaka är: vad händer nu? Nu när Abbas kommit till Sverige igen – för att inleda en ny asylprocess.

– Jag kan inte se något annat än att han beviljas uppehållstillstånd. När det gäller skadeståndet så har polisen bestritt det men vi hoppas få det antingen av dem eller på något annat sätt, av regeringen, säger Persson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!