Johan Ernst Nilson ger oss sina bästa överlevnadstips.
1 av 5
Johan Ernst Nilson ger oss sina bästa överlevnadstips.
Han tipsar om vad du ska göra om du stöter på hajar på öppet vatten.
2 av 5
Han tipsar om vad du ska göra om du stöter på hajar på öppet vatten.
Nilsons expedition mellan polerna uppmärksammades av media världen över.
3 av 5
Nilsons expedition mellan polerna uppmärksammades av media världen över.
Johan Ernst Nilson menar att förberedelser är det bästa sättet att undvika faror.
4 av 5
Johan Ernst Nilson menar att förberedelser är det bästa sättet att undvika faror. - Foto: Johan Ernst Nilson
Om du möter en isbjörn har du begränsade valmöjligheter, menar han.
5 av 5
Om du möter en isbjörn har du begränsade valmöjligheter, menar han. - Foto: Johan Ernst Nilson

Äventyrarens experttips: Så överlever du en isbjörnsattack

Johan Ernst Nilson, 44, är en av landets mest erfarna äventyrare. Nyheter24 ställde frågor om hur man överlever isbjörnsattacker, hajattacker och frostskador.


Namn: Johan Ernst Nilson
Ålder: 44. 
Gör: Föreläsare, författare, fotograf, äventyrare, ambassadör Min Stora Dag. 
Antal expeditioner: 28. 
Aktuell med nya boken: Pole 2 Pole. 
Läs mer på: 
JohanErnst.com

Johan Ernst Nilson har har gjort 28 expeditioner till ett hundratal länder, däribland paddlat kanot till Afrika och bestigit Mount Everst. Nyligen släppte han boken "Pole 2 Pole" om sin expedition mellan Nord– och Sydpolen. 

Hur överlever man en isbjörnsattack?

– Det första man ska tänka på är hur man undviker att stöta ihop med isbjörnar överhuvudtaget. Man ska först försöka undvika att röra sig i områden där isbjörnarna rör sig, men om man mot förmodan lever i områden som till exempel Svalbard där isbjörnarna söker upp området där du lever så ska man försöka att inte skrämma dem. När jag vandrade i Alaska 1995 så hade vi små bjällror för att göra björnarna uppmärksamma att vi var där, säger Nilson och fortsätter:

– Om man nu mot förmodan blir attackerad av en isbjörn så är det tyvärr bara ett gevär som kan rädda situationen. Jag gick utbildning i att skjuta min expedition till Nordvästpassagen 1998. Det är viktigt att man inte skadeskjuter, dels på grund av att det är plågsamt för djuret och dels för att du har en "killing machine" framför dig som väger ett ton, springer snabbare än en häst, är tre meter när den ställer sig upp och hans enda fokus är…dig!

Hur överlever man en hajattack på öppet vatten?

– Jag måste nog vara så negativ här att jag svarar; det gör man inte! Återigen så handlar det om att undvika att sätta sig i situationer där man kan hamna i trubbel. Proaktivt tänkande är en av de viktigaste förberedelserna inför en expedition. Hur undviker man problem och hur förbereder man sig inför problem? Är man mitt ute på öppet vatten så får man förutsätta att det finns antingen en båt eller en vakt på stranden. Skrik allt vad du kan och försök att slå på nosen eller träffa ögonen. Det är faktiskt mer ovanligt att dykare blir attackerade än snorklare eller simmare. En anledning till det är att hajen uppfattar att du ser honom. Vid de flesta hajattackerna har personen huvudet ovanför ytan. Man ska också veta att hajen är nyfiken och tar en tugga för att kolla vad det är för något som simmar runt i hans vatten, inte för att direkt äta upp personen.

– Ett sätt att undvika en hajattack är att vara flera i grupp som simmar där man lättare kan hålla koll på eventuell fara. När jag paddlade kajak till Afrika hade jag en haj som bet i mitt roder. Det var ingen stor haj men tillräckligt för att jag skulle bli uppmärksammad om att det finns hajar runt mig även i Medelhavet. Thailand, Egypten och Medelhavet är ganska ofarliga vatten medan Australien och Sydafrika är två ganska farliga områden att simma i om man inte är uppmärksam. Sedan 1500-talet har cirka 250 personer blivit attackerade av vithaj, så det är inte jättevanligt men man måste ha respekt för hajen. 

Vad är det absolut viktigaste att ha med sig för att överleva på Antarktis?

– Det viktigaste för att överleva i Antarktis är ett tält, utan det överlever du inte länge när stormarna kommer. Antarktis är inte bara världen kallaste kontinent med en medeltemperatur på minus 50 utan även den blåsigaste kontinenten. När jag korsade 2400 kilometer från havet till Sydpolen förra året upplevde vi vindstyrkor på över 42 meter per sekund. Bensin är även viktigt för att smälta is så att du kan få vatten samt kunna värma dig. Utan mat kan du klara dig ett tag men inte utan vatten. Det tredje är bra kläder, med temperaturer på minus 30-40 på dagarna är det viktigt att man klär sig rätt och undviker kall vind mot naken hud.

Hur bör man agera vid en frostskada? 

– Jag har genom åren fått frostskador på både fingrar, tår och ansikte. Det första man ska göra när man fått en frostskada är att hålla den skyddad från vind och kyla. Man kan däremot förebygga frostskador genom att hålla all naken hud skyddad från kall vind. Det svåra med att ha fått frusna fötter och fingrar är att de alltid kommer att vara mer känsliga. När jag besteg Mount Everest blev mina fingrar frostskadade så på Nordpolen hade jag jätteproblem med mina fingrar och när jag sedan kom till Antarktis hade jag problem både fingrar och fötter.

Varför utsätter människor sig för dessa risker?

– Ju högre berget är, desto jobbigare må det vara att klättra upp men desto vackrare blir också utsikten. Det är svårt att nå höga mål, men det är möjligt och det är värt det. Att leva innanför sin comfort zone är ganska tråkigt så att gå utanför sin gräns är i och för sig en risk men du kommer aldrig att vinna om du inte tar någon form av risk. Allt är möjligt!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.