De anmälda våldsbrotten ökar i Sverige.
1 av 4
De anmälda våldsbrotten ökar i Sverige. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det visar en undersökning som Dagens Nyheter har gjort.
2 av 4
Det visar en undersökning som Dagens Nyheter har gjort. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Allra störst är ökningen i glesbydslänen.
3 av 4
Allra störst är ökningen i glesbydslänen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men den största andelen våldsbrott anmäls fortfarande i Stockholm.
4 av 4
Men den största andelen våldsbrott anmäls fortfarande i Stockholm. - Foto: TT BILD

Farligare på landet? Våldsbrotten ökar i glesbygden

De anmälda våldsbrotten ökar över hela landet. Allra värst är det i glesbygdslänen.


Så gjordes undersöknignen

DN har sammanställt alla våldsbrottsanmälningar under 2000-talet i Brås statistik.
• Antalet anmälningar är per 100 000 invånare.
• Åren 2000, 2001 och 2002, har slagits samman och jämförts med 2010, 2011 och 2012. Anledningen är att ett enskilt år inte ska väga för tungt i statistiken.
• I brottskategorin våldsbrott ingår mord, dråp, barnadråp, misshandel med och utan dödlig utgång, våldtäkt inklusive grov våldtäkt, grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning, våld mot tjänsteman samt rån inklusive grovt rån.
• Misshandel och grov misshandel utgör den absoluta majoriteten av anmälningarna. Även våldtäkts­anmälningarna har ökat mycket, i vissa län har de trefaldigats.

De anmälda våldsbrotten ökar rejält i Sverige. Enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort utifrån statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet) har anmälningarna av våldsbrott i hela landet ökat med i snitt 39 procent sedan inledningen av 2000-talet. Men skillnaden mellan olika län är stor – och allra störst är ökningen i glesbygdslänen. 

"Intressant trend"

Absolut störst är ökningen i anmälda våldsbrott i Jämtland där det gått upp med hela 76 procent. Även i Värmland och Norrbotten ökar de anmälda våldsbrotten rejält. Hela 72 procent fler våldsbrott anmäldes mellan 2010 och 2012 jämfört med mellan 2000 och 2002.

– Det är en mycket intressant trend, för generellt har vi haft en positiv utveckling i Sverige där våldet minskar. Resultatet kan visa på att polisen blivit bättre på att uppmärksamma våldsbrott i de här länen, men också att det tagit längre tid för våldsminskningen att slå igenom där, säger Brå:s expert på våldsbrott, Sven Granath till Dagens Nyheter.

"Polisen mer benägen att upprätta anmälningar"

Granath tror även att de ökade anmälningarna kan ha med en attitydförändring i samhället att göra.

– Hela samhället har blivit mer uppmärksamt på våldsbrott. Det syns både på gatan, på skolor och i sjukvården. Polisen har dessutom blivit mer benägen att upprätta anmälningar, säger han till Dagens Nyheter.     

Mest i Stockholm

Men trots ökningen av de anmälda våldsbrotten på glesbygden är det fortfarande i Stockholm som har högst andel anmälningar. 

Minst anmälningar upprättas i Blekinge, där ökningen dessutom bara är på 19 procent, skriver Dagens Nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!