SOS Alarm har fullt upp under nyårsnatten.
1 av 5
SOS Alarm har fullt upp under nyårsnatten. - Foto: TT BILD
Ring inte SOS Alarm om grannen borrar.
2 av 5
Ring inte SOS Alarm om grannen borrar. - Foto: TT BILD
Ring heller inte SOS Alarm om du inte får något kvitto från Bankomaten.
3 av 5
Ring heller inte SOS Alarm om du inte får något kvitto från Bankomaten. - Foto: TT BILD
Ambulans och taxi är inte samma sak.
4 av 5
Ambulans och taxi är inte samma sak. - Foto: TT BILD
Ring inte SOS bara för att hamburgerrestaurangen börjat ta betalt för vatten.
5 av 5
Ring inte SOS bara för att hamburgerrestaurangen börjat ta betalt för vatten. - Foto: Ap

Dags att sluta fylleringa SOS Alarm – här är sjukaste "nyårslarmen"

Under nyårsnatten fördubblas antalet samtal till SOS Alarm vilket gör trycket extremt hårt på nödnumret 112. Men det är inte riktigt alla som ringer som är i nöd.


Varnar för missbruk

Att medvetet missbruka nödnumret 112 är allvarligt då det kan innebära att försening för den verkligt hjälpsökande. SOS Alarm har ändå tillräckligt med jobb att försöka hinna med. 

Efter tolvslaget på nyårsnatten rör det sig om omkring 1 400 samtal i timmen som de försöker hinna besvara. 

– Kombinationen av alkohol, raketer och smällare gör att många nödsituationer uppstår. Vi uppmanar alla medborgare att fira försiktigt och tänka på sina medmänniskor, säger Johan Hedensiö, verkställande direktör, SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Vid icke-akuta händelser kan man även ringa informationsnumret 113 13. 

I fjol tog SOS Alarm emot 11 175 samtal under nyårsafton. Det är mer än det dubbla jämfört med en vanlig helgnatt. Det är människor som skadats av raketer, som hamnat i slagsmål och som druckit för mycket. Som behöver hjälp.

Men det är dock inte alla som verkligen sitter i nöd. Dessvärre  är det inte bara de vanliga nödsamtalen som ökar under nyårsnatten, även felringningarna har en benägenhet att öka i antal.

– Det är många som missbrukar 112 särskilt på nyår. De ringer om borttappade plånböcker allt möjligt, säger Raymond Winberg på SOS Alarm till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag hade en som ringde alldeles nyss om att grannen borrade i väggen.

Hur fort går det för er att upptäcka att det rör sig om en felringning?

– Det går ganska fort, speciellt om man jobbat ett tag. Men vi måste göra en intervju varje gång. Fast ringer man om att man inte kommer in på krogen lägger vi på, säger Winberg.

Under nyårsnatten sätts extra mycket personal in runt om i landet för att kunna ta emot alla samtal. 

Vad händer med de som ringer uppenbara busringningar, följs det upp på något vis?

– Nej. Vi har ju lite psykiskt sjuka som ringer ganska mycket, men de kan inte straffas. Däremot om man ringer och falsklarmar om en brand eller liknande så kan man bli åtalad.

SOS Alarms operatörer har listat några av de mest anmärkningsvärda nyårssamtalen under åren: 

- En man ringer 112 och berättar att han blivit utslängd från krogen av vakterna. Nu vill han ha hjälp av polisen att komma in igen. 

- En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem. 

- En yngre man ringer 112 och vill att polisen ska komma till en hamburgerrestaurang i city, då de har börjat ta 3 kr betalt för vattnet. 

- En kvinna ringer 112 och berättar att hon inte fick något kvitto när hon tog ut pengar i en bankomat. Operatören frågar om det är någon där som behöver polis, ambulans eller brandkår. Nej, säger kvinnan, hon vill bara ha ut sitt kvitto. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.