En pojke förlorade en testikel på grund av att han inte fick hjälp tillräckligt snabbt.
En pojke förlorade en testikel på grund av att han inte fick hjälp tillräckligt snabbt.

Undersökningen dröjde – förlorade testikel

På grund av tidsbrist undersöktes inte en pojke för sina smärtor i ljumsken. Han fick i stället akutopereras två timmar senare och på grund av detta förlorade han en testikel.


Lex Maria

En Lex Maria-anmälan ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom.

Anmälan görs av anmälningsansvarig, det vill säga befattningshavare som vårdgivare utsett att svara för anmälningsskyldigheten enligt Lex Maria.

MALMÖ. En pojke hade klagat på smärtor i ljumsken efter att ha spelat fotboll under dagen. Tillsammans med sin mamma uppsökte han därför akutmottagningen i Malmö och togs emot av sjuksköterskan som uppmärksammade att pojken hade svåra smärtor.

Hen lyckades dock inte med att få någon ordination av kirurgjouren som var upptagen med att handlägga andra akuta patienter.

Två timmars väntetid

Sjuksköterskan fortsatte och försökte då i stället att få en ordination av urologjouren men de ansåg inte sig vara kompetenta till att undersöka barn yngre än 15 år.

Efter mer än två timmars väntetid fick pojken till slut träffa en läkare och akutopereras.

Konsekvensen av att det dröjde så mycket innan pojken fick hjälp blev att han förlorade en testikel på grund av testisorsion.

Nu har en lex Maria-anmälan lämnats in mot Akutkliniken och Skånes universitetssjukhus.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.