Robbin, Caroline, Albin och Jonatan från "Raggare och singel".
1 av 6
Robbin, Caroline, Albin och Jonatan från "Raggare och singel". - Foto: Privat/Montage
Jonatan Asklund är en av initiativtagarna till Facebookgruppen.
2 av 6
Jonatan Asklund är en av initiativtagarna till Facebookgruppen. - Foto: Privat
27-årige Robbin Reiersen från Kungälv hjälper till att hålla koll på innehållet.
3 av 6
27-årige Robbin Reiersen från Kungälv hjälper till att hålla koll på innehållet. - Foto: Privat
Caroline Söderberg från Arvika menar att det "finns några godingar på sidan".
4 av 6
Caroline Söderberg från Arvika menar att det "finns några godingar på sidan". - Foto: Privat
19-årige Jonas Malmberg från Hammarstrand hoppas kunna hitta kärleken.
5 av 6
19-årige Jonas Malmberg från Hammarstrand hoppas kunna hitta kärleken. - Foto: Privat
Albin Nilsson fick napp i gruppen.
6 av 6
Albin Nilsson fick napp i gruppen. - Foto: Privat

"Raggare och singel" – gruppen som gör succé på Facebook

"Han ska vara ung, villig och motorburen". Så kan en efterlysning låta i Facebook-gruppen Raggare och singel. En grupp som på kort tid fått nära 2 000 aktiva medlemmar.


Raggare

Hur beskriver man en raggare? En av medlemmarna i gruppen Raggare och singel, Freddie Lindberg har skrivit en text som enligt honom och gruppens administratörer sammanfattar begreppet. Nyheter24 har tagit del av texten och publicerar här ett utdrag:

"Man kan vara både smal och tjock, liten och stor och helt annorlunda. Men är man en raggare så har man andra raggares stöd. Får man problem med en bil på en träff kommer det ofta folk som vill hjälpa till.

Raggare tolkas vanligen med snus, äckliga rostiga bilar, öl, Eddie Meduza på full volym och visad rövspringa, mycket av detta kanske är sant men inte allt, man kan inte kalla sig raggarhatare förrän man lärt känna en "raggare" på riktigt. För att i en raggares kropp så klappar ofta ett ädelt hjärta av guld som inte skadar någon människa med flit. 

Raggare är en fin sorts folk och som alltid är trevliga mot allt och alla. 

Raggare kommer från ordet ”ragga” som betyder "söka sexuell kontakt med någon". Ursprungligen är det slang för att "köra ett lass". Raggare har funnits i Sverige sedan 50-talet och är vanligast i glesbygd och på mindre orter.

Raggare brukar ofta delta i bilcruisingar, bland annat under Västerås Power Big Meet.

Raggarkulturen inspirerades starkt av den amerikanska rock’n’roll och rockabillykulturen med stora bilar, brylcreme och stålkam med mera. Två av de största musikerna inom rock'n'roll och rockabilly är Elvis Presley och Eddie Cochran.

Det finns de raggare som sköter sig och de som inte gör det. Men man ska inte behandla alla raggare som skit!".

Albin Nilsson säger att han lever för femtiotalet, med allt vad det innebär av bilar och musik. Han är en raggare, en raggare som söker efter kärleken. 

20-årige Albin är en av nästan 2 000 personer som aktivt letar efter en partner i Facebookgruppen Raggare och singel. För honom har det gett resultat, även om det inte blev särskilt långvarigt.

– Jag träffade kärleken via gruppen, vi bestämde en träff som vänner men det klickade direkt, berättar 20-åringen från Nybro för Nyheter24 och fortsätter:

– Vi blev tillsammans och flyttade till hus men det gick lite för fort alltihop så det tog slut, tyvärr. 

Fast Albin har ändå inte gett upp hoppet. Trots att han tycker att det känns lite konstigt att träffa kärleken via nätet.

– Jag har bestämt träff med en annan på sidan nu, så vi får se hur det går.

När till och med raggarna kör digitalt

En tvättäkta raggare är inte blyg när det handlar om jakten på livets goda. Det är lite av hela grejen med att vara raggare, att just ragga. 

Traditionellt sett raggar en raggare helst i närheten av motorer och femtiotalsdunk, men tiderna förändras och nu har till och med raggarna hoppat på trenden med nätdejting. Även om det än så länge främst sker bland liksasinnade.

Att som journalist hitta intervjuobjekt som vill ställa upp med namn och bild kan ibland ta tid. Men inte om det handlar om raggare. 

Det tar två minuter från att Nyheter24 lägger ut en efterlysning till det första svaret kommer. Därefter blir det något av ett heltidsjobb att hinna svara på alla erbjudanden. Både privata och jobbrelaterade.

Först i Sverige med nätdejting för raggare

Att bli medlem i gruppen är lite som att byta ut hela sitt ordinarie Facebookflöde till endast selfies med raggare. Användarna är minst sagt aktiva. Något som administratörerna fått känna på.

– Intresset har varit överraskande bra. Vi har fått väldigt positiv respons från medlemmarna, säger 29-årige Jonatan Asklund från Hudiksvall som är en av personerna bakom gruppen.

Det hela började med att det var en Facebookvän till Jonatan som sökte partner vilket gjorde att han fick idéen att starta en sida enbart för ensamstående raggare.

– Vi är själva raggare och har sett att det inte finns någon sådan nätdejting. Så nu kan jag stolt säga att jag var först med nätdejting för raggare.

"Svårt att hålla i tyglarna"

Från början var det Jonatan och hans högra hand som ansvarade för sidan, men nu har fler administratörer hoppat på. En av dem är 27-årige Robbin Reiersen från Kungälv.

Han gick med i gruppen efter att utan resultat ha sökt kärleken på diverse hemsidor och i bekantskapskretsen. Nu hoppas han att sidan ska kunna leda till en framtid där "man slipper göra sig till", vilket han menar är fallet när man dejtar i sitt närområde.

Eftersom Robbin för tillfället är arbetslös passade han dessutom på att erbjuda sig att hålla koll på innehållet på sidan.

– När jag kom in i gruppen märkte jag att vissa medlemmar hade väldigt svårt att hålla i tyglarna och då kände jag att jag skulle kunna ägna min lediga tid till att försöka göra gruppen hemtrevligare, säger han till Nyheter24.

"Finns några godingar på sidan"

En snabb överblick på sidan leder till uppfattningen att gruppen har relativt lika många manliga som kvinnliga medlemmar. En av de som hoppas på resultat är 35-åriga Caroline Söderberg från Arvika. Hon har varit singel i lite över ett år och kom i kontakt med Raggare och singel via en kompis.

Caroline beskriver en typisk raggare som någon som "dricker bira, brännvin och Coca-Cola och har brylcreme i håret, tatueringar, lite byxhäng med väst, lyssnar på rockabilly och är skön".

– Jag har förväntningar på att träffa nya människor, nya vänner runtomkring och kanske någon snygging att dejta, säger hon till Nyheter24.

Hittills är hon inte besviken.

– Jag pratar med några här, det finns några godingar på sidan.

"Varit singel i 19 år"

Jonas Malmberg från Hammarstrand är 19 år och har varit singel lika länge. Något han hoppas att det kan komma att bli ändring på nu. 

– Jag såg att sidan fanns och tänkte att jag gör ett försök, säger han till Nyheter24.

Jonas har aldrig provat traditionell nätdejting men verkar ändå ha vanan inne.

– Några har man ju tagit kontakt med, säger han.

Inga planer på renodlad sajt

Antalet medlemmar i gruppen fortsätter att öka med omkring 100 medlemmar om dagen. Men trots det uppenbara intresset finns det i dagsläget inga planer på att ta det hela ett steg längre.

– Vi har vanliga jobb och ett liv utanför Facebook. Något vi inte skulle hinna med om vi skulle utöka till att bli en renodlad nätdejtingsajt, säger grundaren Jonatan Asklund.

Så än så länge får kärlekssökandet för alla Sveriges raggare fortsätta att ske på Facebook. I alla fall så länge som vintern håller i sig. Till sommaren får nämligen nätet lämna plats åt bilarna igen. 

Det är ju trots allt bland motorer och femtiotalsrock som en äkta raggare hör hemma. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.