Trots att kvinnan hade 2,0 promille i blodet frias mannen från våldtäkt.
1 av 3
Trots att kvinnan hade 2,0 promille i blodet frias mannen från våldtäkt. - Foto: SCANPIX NORWAY
Tingsrätten väljer att fria eftersom man inte kunnat bevisa att 46-åringen förstått "eller varit medveten om" att det 21-åringen var berusad.
2 av 3
Tingsrätten väljer att fria eftersom man inte kunnat bevisa att 46-åringen förstått "eller varit medveten om" att det 21-åringen var berusad. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kvinnans målsägarbiträde kommer nu att överklaga domen.
3 av 3
Kvinnans målsägarbiträde kommer nu att överklaga domen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Kvinna våldtagen med 2.0 promille i blodet – 46-årig man frias

21-åringen var så berusad att hon ramlade och blev liggande på gatan. Trots det tyckte inte den 46-årige mannen att hon verkade särskilt påverkad. Så han tog med henne hem, bjöd på mer alkohol och hade sex med henne. Nu frias han från våldtäkt, trots att kvinnan hade 2.0 promille i blodet.


Friad trots motstånd

Nyheter24 har tidigare skrivit om det upprmärksammade våldtäktsmålet där en man frias från våldtäkt trots att kvinnan sa nej.

En dom som bland annat lett till ett mycket uppmärksammat brev till Beatrice Ask och en manifestation för samtycke, där tusentals personer deltog.

GÖTEBORG. En 46-årig man frias från våldtäkt eftersom tingsrätten inte kunnat bevisa att han förstått "eller varit medveten om" att det 21-åriga offret varit berusad. Trots att hon hade 2.0 promille i blodet.

Tingsrätten slår dock fast att kvinnan befann sig i en "särskilt utsatt situation", helt enligt den nya våldtäktslagen.

– Med tanke på kvinnans tillstånd så anser jag att det är uppenbart att mannen hade uppsåt. Jag skriver just nu på ett överklagande, säger kammaråklagare Stefan Lind, till Metro.

"Ramlade på gatan"

Våldtäkten ska ha ägt rum den 5 november efter att kvinnan och mannen träffats på restaurang Murveln i Göteborg. Kvinnan ska, enligt domen, ha varit så pass berusad att hon "ramlade på gatan och låg där en stund", skriver Metro. Mannen ska ha sagt att han ville hjälpa henne.

Hjälpen ska ha bestått i att 46-åringen tog hem kvinnan till sig och bjöd henne på mer alkohol, eftersom han enligt egen utsago inte uppfattade henne som särskilt berusad.

Kvinnan minns inget

Efter att ha tittat på film och varit inne på Facebook hade de sex. 21-åringen ska, enligt mannen, ha fått ett sms som handlade om våldtäkt. Det är dock inget som gått att bringa klarhet i.

Enligt 46-åringen ska kvinnan ha varit aktiv under samlaget och gett ifrån sig "vissa ljud", skriver Metro. Kvinnan säger att hon inte minns något alls. De alkoholprov som senare togs visade att hon hade mellan 2.0 och 2.5 promille i blodet.

Låste in henne och stal mobilen

Det sista kvinnan minns från kvällen ska ha varit att hon gick och la sig med kläderna på och att hon vaknade ensam på eftermiddagen dagen därpå. Mannen hade låst in henne och tagit hennes mobiltelefon.

”X har uppgett att han misstänkte någon form av konspiration mot honom när han såg meddelandet om våldtäkt på målsägandens mobil och därför tog med sig telefonen för att visa för bl a polisen”. Skriver tingsrätten och konstaterar att förklaringen anses som "märklig", rapporterar Metro. 

Trots detta frias mannen från våldtäkt, olaga frihetsberövande och stöld. 

Kommer att överklaga

En av nämndemännen är av annan åsikt än övriga och skriver:

”Det är uppenbart att X redan utanför restaurang Murveln, där målsäganden fallit ihop på gatan, insett att målsäganden var höggradigt berusad. Med den insikten tog han med sig målsäganden hem och måste då ha förstått att det var ’fritt fram’.”

Enligt 21-åringens målsägarbiträde Ewa Backman Kihl mår kvinnan i dag mycket dåligt.

– Hon är orolig och rädd och väldigt tagen av situationen. Självklart tog hon domen hårt. Både vi och åklagaren kommer att överklaga, säger Kihl till Metro.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.