- Foto: TT/Scanpix

Fyra saker du trodde att du visste om snus – men som inte stämmer

Är du inbiten snusare som rättfärdigar din användning av snus med att det inte är så farligt och det ändå är mycket värre att röka? Då är det dags att tänka om!


Ingen håller snuset så varmt om hjärtat som vi svenskar. Men är allt vi brukar säga om snuset egentligen sant?

Knappast.

Låt oss slå hål på fyra myter om snus.  

Myt nr. 1: "Att sluta snusa är mycket svårare än att sluta röka"

Nej!

Enligt Ann Post på Sluta-röka-linjen är det inte svårare. Hon säger att nikotinet går ur kroppen på några dagar, och att även abstinensen försvinner och med det. Hon tillägger också att det fysiska beroendet kan vara starkt hos snusare och att det därför kan hjälpa att ha något under läppen, till exempel nikotinfri snus, en bomullstuss eller tuggummi, skriver Vårdguiden

Myt nr 2: "Det är inte bevisat att snus är farligt för hälsan" 

Jo!  

– Det finns visst bevis för det, säger Hans Giljam, professor vid Insitutet för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, till Vårdguiden.

Enligt honom ökar risken för cancer i bukspottkörteln, diabetes typ 2 och bestående skador på munslemhinnor och tandhalsar. Det finns också misstankar om, vilka dock inte är bevisade, att snusning skulle öka risken för dödlighet vid hjärtinfarkt, cancer i magsäck, matstrupe och i munnen.

För kvinnor som är gravida och snusar ökar också risken för tidig förlossning, missfall och havandeskapsförgiftning. Även risken för plötslig spädbarnsdöd ökar.

Myt nr 3: "Många slutar röka och går över till snus – det måste väl i alla fall vara bättre?"

Nej!

– Visst är rökning avsevärt farligare, säger Ann Post, men att gå från ett beroende till ett annat är dåligt.

Risken för att  bli dubbelt beroende ökar och dessutom är fyra av tio som snusar inte rökare sedan tidigare, skriver Vårdguiden. 

Myt nr 4: "Snus skyddar mot karies, så snusare slipper få hål i tänderna."

Nja!

Enligt Margret Sällberg, docent vid institutionen för odontologi på Karolinska Institutet i Huddinge, vet vi än så länge för lite för att kunna säkerställa att detta stämmer. Men hon säger också att det finns studier som tyder på att karies faktiskt minskar risken för hål i tänderna.

Sällberg säger till Vårdguiden att detta beror på att snuset innehåller en tillsats som är basisk, som alltså höjer pH-värdet i saliven. Det kan i sin tur leda till att bakterier inte trivs lika bra i munnen som i vanliga fall.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att sluta snusa nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.