- Foto: Maja Thedéen

Elever blockerade vägen för SDU

Under tisdagen planerade SDU att göra ett besök på Globala Gymnasiet i Stockholm. Men väl framme möttes de av en ingång blockerad av elever. Enligt uppgifter ska eleverna senare ha blivit filmade av SDU-representanter på plats.


SKOLVALET 2010

I skolvalet 2010 på Globala Gymnasiet fick Sverigedemokraterna endast 0,72% av rösterna. 

I valet deltog 522 elever och valdeltagandet var 84,29%

Mer info här.

STOCKHOLM. Elever på Globala Gymnasiet i Stockholm var inte nöjda över att Sverigedemokraternas ungdomsförbund skulle besöka deras skola och ha ett bokbord tillgänligt där. 

De bestämde sig därför för att ställa sig i vägen för SDU:s representanter och blockera ingången.

Maja Thedéen är elev på Södra Latin men är i dag på plats på Globala Gymnasiet för att hjälpa till i blockaden.

– Vi har gjort en passiv blockad för att hindra SDU från att komma in på skolan. Eleverna här har bestämt sig för att de inte vill det och jag hjälper dem, säger hon till Nyheter24

Enligt Maja är stämningen bland personerna i blockaden peppad och glad. Eleverna skriker "inga rasister på våran skola!" och andra slagord för full kraft. 

– Vi är flera hundra personer! säger Thedéen till Nyheter24 och fortsätter:

– SDU är däremot inte så glada, de verkar upprörda. Just nu står de och pratar med rektorn.

Rektorn för Globala Gymnasiet ska tidigare under dagen försökt ta sig igenom blockaden tillsammans med SDU men blivit stoppad. 

Elevkåren opartisk 

Estrid Kjellman, som är ordförande för Globala Gymnasiets Elevkår, säger till Nyheter24 att initiativet inte är något som elevkåren står bakom, men att de så klart vill att alla elever ska känna sig trygga i skolan.

– Vi vill inte lägga oss i. Vi får inte vara partipolitiska, eftersom det bryter mot vår stadgar, säger Estrid och fortsätter:

– Men vi vill att våra medlemmar ska känna sig trygga och det jobbar vi med på andra sätt. 

"Förhoppningsvis går de"

Estrid berättar också att SDU ville besöka skolan redan i höstas, men att det då efter stort missnöje från eleverna beslutades att inga politiska ungdomsförbund skulle få vara på skolan. 

Efter att elevkåren hade pratat med eleverna tog man ärendet om missnöjet vidare och tillsammans med ledningen tog man istället beslut om en ny policy.

– Den gick ut på att vi en gång om året istället skulle ha ett bokbord, under en dag, dit alla ungdomsförbund var välkomna samtidigt, säger Estrid.

Och det är i dag bokbord-dagen är. Flera andra ungdomsförbund är redan på plats, medan SDU inte kan ta sig in. 

Enligt Maja Thedéen har eleverna planerat att hålla blockaden till 13.00, vilket också är sluttiden för bokborden.

– Förhoppningsvis går de efter det. 

SDU ska senare ha lämnat platsen men, enligt uppgifter i sociala medier, återkommit – utrustade med filmkameror för att filma de protesterande eleverna.

Kasselstrand negativ

På Twitter skriver SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand att elevernas agerande är en demokratisk skandal.

SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.