Kritiska röster mot Friends kampanj.
1 av 4
Kritiska röster mot Friends kampanj. - Foto: Twitter/Montage
Hashtaggen som ska minska nätkränkningar.
2 av 4
Hashtaggen som ska minska nätkränkningar. - Foto: Friends
Ett alternativ gjort av Michaela Larsson.
3 av 4
Ett alternativ gjort av Michaela Larsson. - Foto: Hej Blekk
Kändisar som sprider Friends hashtagg.
4 av 4
Kändisar som sprider Friends hashtagg. - Foto: Instagram/Montage

Friends nya kampanj möts av masskritik

Nu rasar kritiska röster mot Friends #unselfie. Nyheter24 har pratat med en av kritikerna.
– Jag tycker att de förskjuter ansvaret från förövare till offer, säger Michaela Larsson, skribent och bloggare.


Närkränkningar

Friends valde att sprida hashtaggen #unselfie efter att deras nätrapport publicerades tidigare i veckan.

I rapporten står bland annat att läsa att varannan tonårstjej i åldern 13 till 16 år någon gång blivit kränkt på nätet under det senaste året. 

Majoriteten av kränkningarna sker på Facebook och har med utseende att göra.

Några kändisar som valt att delta i kampanjen är bland annat Danny Saucedo, Molly Sandén och Robin Stjernberg.

Nyheter24 har tidigare under dagen rapporterat om antimobbningsorganisationen Friends kampanj #unselfie. En kampanj som under dagen mött stark kritik, inte minst på sociala medier.

Michaela Larsson är skribent och formgivare. Hon bloggar och twittrar som Hej Blekk. Michaela var en av de första att reagera mot kampanjen, bland annat genom att skapa en egen bild där texten #unselfie, är utbytt mot #selfiesärbäst.

– Jag gjorde den bokstavligen på 30 sekunder, i vrede över Friends kampanj. Jag vill bara att folk ska ta avstånd från kampanjen idag genom att posta ännu fler selfies på Instagram, Facebook, Twitter, säger hon till Nyheter24.

Vad fick dig att reagera på kampanjen?

– Jag tycker att de förskjuter ansvaret från förövare till offer, från den som kränker till den som blir kränkt. De lägger ansvaret hos dem utsatta själva, de unga tjejerna, genom att be dem att under en vecka sluta posta bilder på sig själva. Vad de verkar missa är att det sker ett systematiskt hat mot tonårstjejer, och det är inte nödvändigtvis sammankopplat med utseende. Tjejerna blir kränkta enbart i egenskap av att vara tjejer, vilket vi ser dagligen. Denna kampanjen känns bara som ännu ett straff.

Vad tycker du om Friends agerande?

– Friends verkar hittills försvara sin kampanj. Jag förstår deras tanke, men de träffade fel. Kränkningarna kommer inte försvinna för att selfies försvinner. Jag önskar att de tar ett steg tillbaka och inser att kampanjen kunde utförts på annat sätt.

Johanna Wilkens, pressansvarig på Friends, säger till Nyheter24 att de tar till sig kritiken men menar samtidigt att många tycks ha missuppfattat syftet.

– Vi menar självklart inte att barn ska gömma sig, absolut inte! Vår organisation kommer alltid att stå för att alla ska få vara sig själva, precis som de är. Med unselfie vill vi dock att man ska reflektera över vad de utseendenormer som finns i samhället får för konsekvenser.

Hur bemöter ni kritiken?

– Vi är inne i trådarna och svarar så gott vi hinner med. Vi lyfter fram syftet med kampanjen och förklarar vad vi menar.

Kommer ni att gå vidare med kampanjen?

– Det är en statusuppdatering som har dragit iväg ordentligt, ingen kampanj. Men om det är många som tolkar den på ett negativt sätt så ska vi ta till oss av det. Just nu får vi både ris och ros. 

"Det har inte med selfies att göra, det handlar om kvinnohat"

Michaela Larsson tycker att det finns bättre sätt att bekämpa mobbning på än att sprida en bild med en tagg som uppmanar till mindre selfies.

– Framförallt ska ansvaret läggas hos den som kränker, inte den som blir kränkt. Börja tala om saker som våldtäktskultur, slut shaming, maskulinitetsnormer, victim blaming etcetera. Desto mer kunskap vi har om dessa begrepp, desto enklare kommer det vara att bekämpa en sådan sak som exempelvis internetmobbning, som inte sällan är kopplat till många av dessa olika normer och kulturer, säger hon och fortsätter: 

– Tjejer blir kallade för "horor, slynor och fetton" och det har inte med selfies att göra, det har med kvinnohat att göra.

På Twitter har diskussionen kring Friends hashtagg gått het. Här är några exempel:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!