Tre tonåringar misstänks nu för dataintrång.
Tre tonåringar misstänks nu för dataintrång. - Foto: TT Bild

Elever hackade skoldator för att sälja högre betyg

En polisanmälan har upprättats mot två pojkar och en flicka på grundskolan Grönkullaskolan efter misstanke om dataintrång. De tre eleverna ska ha tagit sig in i skolans nätverk och manipulerat omdömen – som de sedan sålt till skolkamrater.


Stoppat möjligheterna

Grönkullaskolans rektor, Jörgen Smederöd försäkrar nu att skolan stoppat möjligheterna att ta sig in i det interna systemet.

– It-företaget har nu täppt till alla möjligheter att ta sig in. Någon elev har kunnat komma in med en gammal inloggning och exakt hur det gått till är nu polisens sak att utreda utifrån allt material som de har fått, säger han till Expressen.

SUNDBYBERG. Två pojkar och en flicka på Grönkullaskolan i Rissne misstänks ha kommit över inloggningsuppgifter till skolans interna nätverk och därefter erbjudit andra skolelever att få förbättrade omdömen – mot betalning, skriver Expressen.

Enligt skolans egna datautredning ska förutom omdömen även frånvarorapporter ha manipulerats. 

Pågått under ett halvår

De tre misstänkta ska enligt skolutredningen ha haft tillgång till lärarnas interna skolnätverk under sex månaders tid. Med hjälp av inloggningsuppgifterna har de lyckats ändra sina egna omdömen till det bättre, samtidigt som de ändrat omdömena för de elever som de själva inte tyckte om till det sämre. Elever ska även ha kunnat betala sig till högre omdömen.

– Det är definitivt ingen elev som kommer att få några felaktiga betyg på grund av detta. Ett antal omdömen har ändrats men det kommer lärarna att justera tillbaka efter sina underlag och sedan kommer de att sätta sina betyg i juni, säger skolans rektor, Jörgen Smederöd, till Expressen.

Polisanmälan upprättad

Efter att skolan gjort en egen utredning har man valt att polisanmäla händelsen.

– Sen kan vi tycka att det är en allvarlig händelse i sig att man tagit sig in och manipulerat. Företaget som tillhandahåller tjänsten och inloggningssättet bistår polisen med data, säger Smederöd till Expressen.

De tre misstänkta ska även ha ändrat i skolans digitala frånvarorapportering, i vilken föräldrar får ett sms om deras barn är frånvarande. Här ska de misstänka i stället ha lagt in sina egna telefonnummer.

31 elever fått förändrade omdömen

Av skolans 615 elever ska 31 ha fått ändrade omdömen.

– Vi har polisanmält de eleverna som var de första där det gjordes ändringar. Sedan får polisen ta reda på om det är de skyldiga. Det måste inte vara så men det kan vara så, säker rektor Smederöd till Expressen.

Hur eleverna kommit över inloggningsuppgifterna är oklart men skolan misstänker att de kan ha sett när någon lärare loggat in, eller att de kommit över någon obevakad pärm eller dylikt.

Västerortspolisen bekräftar för Expressen att man har en utredning om dataintrång men vill inte gå in på några ytterligare detaljer.

– Jag går inte in på det för vi håller på med en förundersökning. Det gäller inte bara det, det är lite stökigt och rörigt på skolan just nu så att det är ingenting som jag tänker gå vidare med och berätta för er, säger Jerry Elmqvist närpolischef vid polisen i Sundbyberg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.