Julia våldtogs i parken i Örebro natten till söndag.
Julia våldtogs i parken i Örebro natten till söndag. - Foto: Jan Larsson

Örebrokvinnan talar ut om våldtäkten: "Han tar inte ifrån mig glädjen i det jag gör och är"

För Nyheter24 berättar kvinnan som våldtogs, natten till lördag, öppet om överfallsvåldtäkten.
– Det är inte så jävla mysigt att ligga på en blöt gräsmatta och känna jordlukten medan han ligger på en och tar allt ifrån en, berättar Julia.


Polisens efterlysning:

Såg du något eller vet du något om händelsen?

Ring polisen i Örebro på telefonnummer 114 14.

Debatt

Läs också Zandra Hedlunds debattartikel om behovet av en samtyckeslag:

"Vi behöver en samtyckeslag och jag ska tala om varför det är viktigt för dig – du hederliga man med ärligt uppsåt, som aldrig skulle missbruka din sexuella makt – du har allt att vinna på detta".

ÖREBRO. I natt våldtogs Julia, 40, i Karl Johans park i Örebro, när hon var på väg hem från den lokala puben.

Polisen fick in ett samtal om våldtäkten klockan 01.30 i natt.

– Hon berättade att hon blivit våldtagen och de ringde till oss, sa Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisen, till Aftonbladet.

För att inte fler tjejer ska råka illa ut och för att visa att man kan gå stärkt ut ur något så otroligt hemskt och traumatiserande som en överfallsvåldtäkt väljer därför Julia att öppet berätta om det som har hänt.

– Jag skrev ut på min Facebook om att jag hade haft en tråkig kväll och jag har fått mycket stöd av mina vänner. Den här mannen kommer aldrig ta ifrån mig styrkan, viljan och glädjen i det jag gör och är. Det här blir snarare en sporre om att prata om det och prata med tjejer om våldtäkter, berättar Julia för Nyheter24.

Slänges ner på marken

Julia var på väg hem när hon överfalls av mannen bakifrån och slängdes ner på marken.

– Det är inte så jävla mysigt att ligga på en blöt gräsmatta och känna jordlukten medan han ligger på en och tar allt ifrån en. Män kan aldrig förstå vad de gör mot en kvinna när de gör så där. Om de bara visste hur mycket de kränker en kvinna psykiskt och fysiskt när de gör så här.

Julia våldtogs och blev också av med mobiltelefonen. Hon försökte påkalla uppmärksamhet genom att skrika, men ingen hörde hennes rop på hjälp.

Hittades av ungdomar

Mannen sprang sedan iväg och Julia hittades av fyra-fem ungdomar när hon låg ensam i parken.

– Det var "pinsamt" på något vis, jag tänkte "Nä, titta inte på mig", men de var helt fantastiska, hjälpte mig på med kläderna, hjälpte till att ringa polisen och poliserna var snabba på plats och underbara.

Efter ett kortare förhör skjutsades Julia, tillsammans med sin man, till lasarettet där hon skulle bli undersökt.

Men väl där kände hon att hon inte fick den hjälp hon behövde. Efter att ha väntat i cirka två timmar på att bli undersökt orkade hon inte vänta längre utan gick iväg.

– Varför prioriterade man inte mig? Jag var våldtagen, bestulen och otroligt ledsen. Jag väntade så länge och blev till slut förbannad över att ingen kom fram till mig, så jag drog därifrån.

Gick tillbaka till parken

Julia lämnade lasarettet tillsammans med sin man och för att bearbeta en liten del av det hemska som precis hade hänt henne, gick Julia tillbaka till parken där hon hade blivit våldtagen några timmar tidigare.

På plats var det avspärrningar och poliser mötte dem.

– Jag var tvungen att konfrontera platsen. Det var en brottsplats nu men jag gick igenom avspärrningen. Då kom det fram några poliser som var upprörda men lugnade ner sig direkt så fort jag hade förklarat att det var jag som var kvinnan som hade legat där.

Poliserna skjutsade hem henne och hennes man och i bilen förklarade Julia att hon hade gått från lasarettet – något som gjorde poliserna upprörda över hur hon hade blivit behandlad. Eftersom hon inte genomgick någon gynekologisk undersökning fanns det därför inte heller någon bevisbörda – därför fick Julia lämna sina trosor till poliserna.

"Inte knäckt och bruten"

Trots det som har hänt vill Julia starkt betona att detta bara har stärkt henne.

– Det finns ingen som kan ta ifrån mig glädjen och styrkan – ingen. Jag är inte knäckt och bruten. Det här har bara gjort mig ännu mer övertygad om att vi måste kämpa för jämställdhet.

Polisen sökte igenom platsen med en hund med specialkompetens för att hitta sperma tidigare under dagen, skriver Aftonbladet.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Tullen: Äldre beställer olagliga elchockvapen

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.