Joel Bjurströmer Almgren döms till sex år och sex månaders fängelse.
1 av 4
Joel Bjurströmer Almgren döms till sex år och sex månaders fängelse. - Foto: Polisen / TT
Bjurströmer Almgren i rätten.
2 av 4
Bjurströmer Almgren i rätten. - Foto: Per Larsson / TT
Det har varit ett stort intresse vid rättegångarna efter händelserna i Kärrtorp.
3 av 4
Det har varit ett stort intresse vid rättegångarna efter händelserna i Kärrtorp. - Foto: TT
Demonstration till stöd för den dömde mannen i Stockholm.
4 av 4
Demonstration till stöd för den dömde mannen i Stockholm. - Foto: VILHELM STOKSTAD / TT

Vänsterextremist döms för dråpförsök på nazist

Joel Bjurströmer Almgren, 35, dömdes på tisdagen till sex år och sex månaders fängelse för dråpförsök och våldsamt upplopp. Han knivhögg en nazist i samband med attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp.


Revolutionära Fronten

Bjurströmer Almgren ska ha varit med och grundat Revolutionära Fronten efter Göteborgskravallerna 2001. Gruppen har gjort sig känd för attacker mot meningsmotståndare och just nu finns två stora åtal som involverar medlemmar ur RF i bland annat Mälardalen.

STOCKHOLM. På tisdagen dömdes Joel Bjurströmer Almgren, 35, en av grundarna till vänsterextrema Revolutionära Fronten (RF), till sex år och sex månaders fängelse.

Detta efter att han knivhuggit en nazist ur Svenska motståndsrörelsen (SMR) i samband med organisationens attack mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december. Han döms för dråpförsök och våldsamt upplopp.

"Deltagarna har haft rätt till nödvärn"

Tingsrätten valde att inte döma Bjurströmer Almgren för mordförsök utan ändrade rubriceringen.

– När det gäller rubriceringen av brottet har tingsrätten särskilt tagit hänsyn till att knivhuggen utdelats i ett läge där deltagarna i demonstrationen haft rätt till nödvärn i förhållande till angriparna från SMR-gruppen, säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande vid förhandlingen, i ett pressmeddelande.

Tidigare har tre av nazisterna som attackerade demonstrationen dömts till fängelse. Emil Hagberg dömdes till åtta månader för våldsamt upplopp. Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin dömdes för sex månader vardera för bland annat våldsamt upplopp.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker bolåneräntorna

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Kropp hittad i sökandet efter tonårsflicka

Polisen håller kvar sina avspärrningar i Marks kommun, där en död person som tros vara en försvunnen tonårsflicka hittades på måndagskvällen.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.