Nioårig pojke utsatt för rasistattack.
Nioårig pojke utsatt för rasistattack. - Foto: Pressbild

Rasistattack mot 9-årig majblommeförsäljare

En nio år gammal majblommeförsäljare i Gävle har blivit attackerad med rasistiska påhopp av en vuxen man.


GÄVLE. En nioårig majblommeförsäljare blev i söndags attackerad av en man. Mannen skrek "Nej, för du är inte svensk!" när pojken frågade om han ville köpa en majblomma, skriver Arbetarbladet.

Klart rasistiskt angrepp

Pojkens äldre syster var med honom vid tillfället och ifrågasatte mannens beteende. Mannen svarade då med att prata om pojkens ursprung och förklarade igen att det var därför han inte skulle köpa en majblomma av honom.

– Det är ett klart rasistiskt angrepp och vi ser väldigt allvarligt på det som hänt, säger Nils-Erik Petterson, ordförande för Majblommeföreningen i Gävle, till Arbetarbladet.

Omöjligt att skydda sig

Föreningen uppmanar barnen att aldrig gå ensamma, utan ha med sig en kompis. Men verbala påhopp är ändå svåra att skydda sig från, menar Petersson.

– Det är nästan omöjligt. Det är tragiskt att det finns folk som ger sig på barn som bara försöker hjälpa andra barn som har det svårt, säger han till Arbetarbladet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.