Kartellens frontman medverkar i onsdagens Uppdrag Granskning.
1 av 4
Kartellens frontman medverkar i onsdagens Uppdrag Granskning. - Foto: Faksimil SVT/Youtube
Sebbe Staxx.
2 av 4
Sebbe Staxx. - Foto: Faksimil SVT
Föräldrarna till den nazist som RF skulle attackera. Men han hade flyttat hemifrån fem år tidigare.
3 av 4
Föräldrarna till den nazist som RF skulle attackera. Men han hade flyttat hemifrån fem år tidigare. - Foto: Faksimil SVT
Skadegörelse på deras villa.
4 av 4
Skadegörelse på deras villa. - Foto: Faksimil SVT

Sebbe Staxx: "Förstår varför Revolutionära fronten mobiliserat sig"

Revolutionära Fronten säger sig attackera nazister och fascister – men det är många andra som fått stå i deras väg. Samtidigt försvaras gruppen av bland andra rapparen Sebbe Staxx.


Operation Eskil

Efter stora problem med RF-attacker i Mälardalen slog polisen i höstas till med en gryningsräd mot flera aktiva medlemmar. Tillslaget gick under namnet "Operation Eskil". I april kom de första domarna. Sex personer stod åtalade – tre friades helt. En dömdes för brott mot knivlagen och en 23-årig man dömdes till fem månaders fängelse för bland annat olaga hot, ofredande och skadegörelse.

SVERIGE. De menar att deras verksamhet, deras antifascism, är självförsvar. Att de attackerar exempelvis nazister som själva gärna tar till våld. 

Men i onsdagens Uppdrag Granskning träder andra offer för vänsterextrema Revolutionära fronten (RF) fram och vittnar om vad de upplevt. Och det visar sig att det inte bara handlar om nazister eller fascister.

"Jag vet hur de tänker"

En av de som försvarar RF är rapparen Sebbe Staxx, frontfigur i hiphopkollektivet Kartellen. I videon till låten "Underklassmusik" medverkade aktivister från organisationen.

– Jagkänner ju flera av dem och jag vet ju hur de tänker och de drivsju ut av att de känner att det finns en väldigt stor orättvisa ioch med att de här nazisterna blir ju skyddade, de blir ju valladeav polisen, säger han i programmet och fortsätter:

– Jagförstår varför de har valt att mobilisera sig och kämpa motorättvisan. Revolutionära fronten existerar av en anledning.

I intervjun med SVT:s Janne Josefsson säger Sebbe Staxx att den anledningen är att det existerar nazister, som Svenskarnas parti och Svenska Motståndsrörelsen. Han jämför det med att det finns Djurgården och AIK.

Attackerade nazists föräldrahem – fem år efter att han flyttade

I programmet visas flera exempel upp på när RF attackerat personer som inte alls har några högerextrema kopplingar. Bland annat en företrädare för Liberala partiet och en för Moderata ungdomsförbundet träder fram.

I ett av fallen som tas upp vandaliserade aktivister från Revolutionära fronten en villa där de trodde att en nazist bodde. Men han hade flyttat ut föräldrahemmet för fem år sedan. Jörgen Åberg, pappa till mannen som var målet för attacken, kallar det "en våldtäkt på vårt demokratiska system".

– De angriper ju nazister och fascister, men tittar man på deras tillvägagångssätt så är det ju de som ärfascisterna, säger han i programmet.

Uppdrag Granskning sänds på onsdag i SVT1 klockan 20.00.

Se videon till "Underklassmusik" där RF-aktivister medverkar:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.