StreetGäris kommer att ha en manifestation för de kidnappade flickorna på fredag.
1 av 4
StreetGäris kommer att ha en manifestation för de kidnappade flickorna på fredag. - Foto: Privat/TT
StreetGäris.
2 av 4
StreetGäris. - Foto: Privat
Terroristorganisationen Boko Haram påstås ligga bakom kidnappningarna.
3 av 4
Terroristorganisationen Boko Haram påstås ligga bakom kidnappningarna. - Foto: AP / TT
Folk protesterar.
4 av 4
Folk protesterar. - Foto: AP / TT

De demonstrerar för de nigerianska flickorna

För att uppmärksamma kidnappningen av de 234 skolflickorna i Nigeria håller därför nätverket StreetGäris en manifestation i Stockholm på fredag.
– Det viktigaste är att vi uppmärksammar detta, för ingen har lyft den här händelsen, säger Sara Bessa, pressansvarig.


"Varje flicka ska få gå i skolan"

På torsdagen publicerade Aftonbladet Debatt en text av Streetgäris om varför de tänker manifestera på fredagen.

Mer om Boko Haram

Boko Haram är en beväpnad sekt och reaktionär politisk organisation som bildades för fem år sedan. De förespråkar en extrem version av Islam som ser västerländsk utbildning och inflytande som "haram" – alltså något förbjudet.

Följ under hashtaggarna #swedenforthe234 och #BringBackOurGirls.

STOCKHOLM. Tre veckor har gått sedan 234 skolflickor kidnappades från sina sovsalar från skolan i delstaten Borno i Nigeria. Terroristorganisationen Boko Haram påstås ligga bakom dådet, skriver CNN.

Kampanjen #BringBackOurGirls förs nu på sociala medier och manifestationer har hållits i bland annat Australien och Kanada. På fredag deltar även det svenska nätverket StreetGäris för att uppmärksamma situationen.

– Hade det varit en västerländsk tjej som blivit bortförd så hade alla medier skrivit om det men nu är det över två hundra tjejer i Nigeria och då är det helt tyst. Vi gör det för att visa solidaritet med tjejernas mammor och familjer, säger Sara Bessa, pressansvarig på StreetGäris, till Nyheter24.

Manifestationen kommer att äga rum på Mynttorget.

"Viktigt att uppmärksamma"

Hon säger att de inte har några särskilda mål kring hur många som ska komma.

– Först och främst kommer vi i StreetGäris vara där, och kommer det några fler så blir vi jätteglada. Det viktigaste är att vi uppmärksammar detta, för varken politiker eller media har tagit tag i och lyft den här händelsen, säger Bessa.

Flera kändisar och världsledare deltar även i kampanjen via Twitter och andra sociala medier. Däribland nobelpristagaren Malala Yousafzai, Hillary Clinton och sångerskan Mary J. Blige.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.