Henrik Eriksson och Gabriella Bark om krönikan.
1 av 3
Henrik Eriksson och Gabriella Bark om krönikan.
Gabriella Bark, krönikör.
2 av 3
Gabriella Bark, krönikör.
Henrik Eriksson, chefredaktör.
3 av 3
Henrik Eriksson, chefredaktör.

Full storm kring Nyheter24-krönika

De senaste dagarna har många reagerat på Nyheter24:s val att publicera Gabriella Barks senaste krönika "Rippad, brun och lycklig – så blir du liggvänlig i sommar". Nu svarar skribenten Gabriella Bark och chefredaktör Henrik Eriksson på några frågor.


Gabriella, den här krönikan har väckt enormt mycket reaktioner. Vad ville du säga med den?

– Jag står för vartenda ord som jag skriver, men jag skriver alltid med glimten i ögat och en viss cynisk realism. Vi lever i en ytlig nästan lite småäcklig värld, varför inte kunna driva med den?

Du var inte orolig för att den skulle missförstås?

– Klart att jag visste att den skulle missförstås. I Sverige är vi vana vid att följa det som i alla andras ögon anses ”rätt”, och sticker man ut blir det ramaskri. Ska du vara alla till lags ska du inte tycka något, vara någon, eller säga något. Och det är ingenting jag planerar att anpassa mig efter. 

Henrik Eriksson är chefredaktör på Nyheter24. 

Henrik, hur tänkte du när du publicerade?

– Eftersom jag känner Gabriella väl så vet jag att hon alltid skriver med glimten i ögat. För mig var det solklart att krönikan är ironiskt skriven. I ironin finns det dock någon form av sanning som Gabriella står för men där hon driver med könsrollerna till sin extrem. Syftet med denna och alla hennes krönikor är att underhålla samtidigt som hon vill lämna läsaren med starka känslor. Det har vi sett i krönikor som "Därför tycker jag att det är okej att döda djur" och "Kraschade Porschar, lyxliv och nacktatueringar – länge leve kungahuset". 

Kan du förstå att andra reagerat så starkt?

– Om jag ska vara helt ärlig så trodde jag inte att krönikan skulle väcka så starka åsikter som den gjorde. För mig är det uppenbart att hon driver med könsrollerna som faktiskt existerar i dag. Gabriella är en av få skribenter i Sverige som har förmågan att skapa debatt som faktiskt leder till att stora delar av Sverige sitter och diskuterar en ibland obehaglig verklighet, säger Henrik Eriksson och fortsätter:

– Det är enkelt att enbart bara se kritiken Nyheter24 får och det är lätt glömma bort allt bra vi gör varje dag. Vi har det senaste halvåret slagit trafikrekord på trafikrekord och ökat vårt snitt med över 200 000 unika besökare i veckan. Om folk inte gillar det vi gör varje dag skulle den trafikkurvan peka nedåt.  

***

Gabriella Barks krönika: "Rippad, brun och lycklig – så blir du liggvänlig i sommar"

Läs Nyheter24:s Ellen Grefbergs svar här: "Nej, kvinnor är ingen sak som går att köpa för en drink" 

Här kan du läsa en debattartikel som även den är kritisk till det Gabriella Bark skriver: "Nyheter24 fortsätter att leverera idioti"  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!