"Naziliknande retorik"
1 av 6
"Naziliknande retorik"
SD:s kampanj har fått hård kritik.
2 av 6
SD:s kampanj har fått hård kritik. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Bland annat från Torbjörn Jerlerup
3 av 6
Bland annat från Torbjörn Jerlerup - Foto: Jonathan Rieder Lundkvist
Han menar att det finns likheter med 30-talets Tyskland.
4 av 6
Han menar att det finns likheter med 30-talets Tyskland. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Bland annat hänvisar han till en debattartikel från Kent Ekeroth.
5 av 6
Bland annat hänvisar han till en debattartikel från Kent Ekeroth. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Martin Kinnunen.
6 av 6
Martin Kinnunen. - Foto: TT BILD

"Nazisterna förde samma kamp mot 'organiserade tiggeriet' som SD gör i dag"

Sverigedemokraterna "tolererar och stödjer" kampanjer med "naziliknande retorik", skriver Torbjörn Jerlerup i ett mycket uppmärksammat blogginlägg.


Bylund hånade under ESC

Under finalen av Eurovision Song Contest i helgen twittrades Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund om att "äntligen valuta för tiggeriet" när Rumänien tilldelades tolv poäng.

Något som gjorde att han själv tilldelades ett föga hedersamt epitet i Nyheter24:s webbteveprogram PK-soffan.

Piratpartisten, debattören och bloggaren Torbjörn Jerlerup har fått mycket stor spridning på sitt senaste blogginlägg, som delats över 10 000 gånger där han jämför Sverigedemokraternas politik mot tiggare med nazisternas.

I inlägget, med rubriken "Nazisternas kamp mot det ”organiserade tiggeriet” 1933", skriver Jerlerup att Sverigedemokraterna inte är ett nazistparti men att de däremot "tolererar och stödjer" kampanjer med "naziliknande retorik".

"Tiggarplågan"

Han använder sig bland annat av exempel från 30-talets Tyskland då regimen bland annat beordrade att alla landets tiggare skulle gripas. Samtidigt rapporterade medier runt om i landet, enligt Jerlerup, om "zigenarplågan” och ”tiggarplågan”.

Något som är viktigt att tänka på när man "hör Sverigedemokrater, eller den Sd-trogna nätpressen, hetsa mot ”organiserat tiggeri”, ”yrkestiggare” eller ”stöldaktiga romer” idag", skriver Jerlerup och hänvisar till en debattartikel som den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth publicerade i Svenska Dagbladet 2011. 

I artikeln skriver Ekeroth bland annat att SD vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri. "Anledningen är egentligen mycket enkel: tiggare förstör gatubilden och utgör dessutom ett direkt störande moment för många hederliga medborgare som vistas ute på gator och torg. Att polisen dessutom befarar att en stor del av dessa tiggare har kopplingar till organiserad brottslighet gör inte saken bättre", skrev Ekeroth då.

"Så många nazister har vi inte i vårt land"

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen är inte förvånad över kritiken – eller att det fått så stor spridning.

– Ganska naturligt och följer Godwins lag. Tiggeri är förbjudet eller begränsat i massvis av länder. Det gör inte dessa länder till nazistiska på något sätt. Bland svenska folket vill en majoritet enligt undersökningar förbjuda och så många nazister har vi inte i vårt land, säger han till Nyheter24.

Dåligt med fakta

Den senaste tiden har Sverigedemokraternas kampanj mot "det organiserade tiggeriet" fått kraftig kritik. SL har kritiserats för att de överhuvudtaget har låtit partiet affischera i Stockholms tunnelbana och partiet har kritiserats för att inte kunna belägga sina påståenden om "organiserat tiggeri" med fakta.

När Dagens Media intervjuade partiets kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein berättade han att man inte hade någon sådan fakta.

– Nej, egentligen inte. Det är inte min sak att ta fram. Vi baserar det på Länsstyrelsens rapport och våra egna upplevelser, sa Wallerstein till tidningen.

"Tänk på avståndet mellan fakta och fördom"

Kampanjen har också stött på mycket motstånd, bland annat har någon eller några iscensatt en gerillakampanj där man satt upp antirasistiska budskap i Stockholms tunnelbana.

Bland annat har reklamskyltar med budskap som "Tänk på avståndet mellan fakta och fördom" och "Se upp för rasismen, dörrarna stängs" satts upp i tunnelbanevagnar och på perronger, skriver Dagens Media.

Nyheter24 har sökt Kent Ekeroth.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.